Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Razvoj modela za ocenu nivoa bezbednosti saobracaja osoba sa invaliditetom u svojstvu vozaca : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Razvoj modela za ocenu nivoa bezbednosti saobracaja osoba sa invaliditetom u svojstvu vozaca : doktorska disertacija



Petrovic, Djordje T. - Prvi autor
Lipovac, Krsto P. - Mentor
Mijailovic, Radomir - Mentor
Mladenovic, Dusan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
JOVANOVIC, Dragan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Bojovic, Nebojsa J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Antic, Boris Z. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[Dj. T. Petrovic]
2023
Beograd
VIII, 120 listova : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: The development of a model for assessing the road safety level of drivers with disabilities : doctoral dissertation. - Biografija: list 120. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 13.07.2023. - Bibliografija: listovi 106-119. - Rezime ; Abstract.
Osobe sa invaliditetom čine oko 15% svetske populacije. Najznačajnije svetske institucije prepoznale su njihove probleme kao važne izazove čovečanstva. Kao jedan od najznačajnijih problema prepoznata je pristupačnost saobraćaju. Veoma efikasan način za rešavanje ovog problema je omogućavanje osobama sa invaliditetom da budu vozači. Da bi pojedine kategorije osoba sa invaliditetom mogle samostalno da voze, neophodno je ugraditi u vozilo određene adaptivne sisteme i uređaje. Ugradnja ovih sistema i uređaja najčešće se vrši za potrebe osoba sa fizičkim invaliditetom. Iako ovi sistemi i uređaji donose brojne koristi, uočeni su određeni problemi vezani za njihovu aktivnu i pasivnu bezbednost saobraćaja. Prema tome, analizom bezbednosti osoba sa invaliditetom u svojstvu vozača, koja je obuhvatila analizu saobraćajnih nezgoda, ponašanja u saobraćaju i karakteristika flote adaptiranih vozila, stvoren je okvir za kreiranje modela za ocenu nivoa bezbednosti u saobraćaju. S obzirom na specifičnost analizirane populacije, model je kreiran korišćenjem Bajesovskog pristupa sa više priornih raspodela. Dobijeni rezultati u modelu su pokazali da razvijeni model koji je integrisao ekspertska znanja predstavlja najprecizniji način za ocenu nivoa bezbednosti osoba sa invaliditetom u svojstvu vozača. Uzimajući u obzir svetska iskustva, analizu bezbednosti osoba sa invaliditetom i rezultate kreiranog modela generisani su najvažniji zaključci disertacije. Kao ključne oblasti delovanja u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja prepoznate su: unapređenje prilagođenosti performansi adaptivnih sistema i uređaja potrebama osoba sa invaliditetom, smanjenje rizičnih ponašanja u saobraćaju i korišćenje potencijala savremenih transportnih sredstava.
LOADING LIST...
LOADING LIST...