Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Modeliranje zasicenog saobracajnog toka nezasticenog levog skretanja : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Modeliranje zasicenog saobracajnog toka nezasticenog levog skretanja : doktorska disertacija



Stankovic, Stamenka R. - Prvi autor
Celar, Nikola Dj. - Mentor
Kajalic, Jelena N. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Fric, Sanja - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. R. Stankovic]
2023
Beograd
VII, 115 str. : ilustr. ; 30 cm
Na spor. nasl. str.: Saturation flow rate modelling of permitted left-turn : doctoral dissertation. - Biografija: str. 111. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.05.2023. - Bibliografija: str. 95-100. - Rezime ; Abstract.
Zasićeni saobraćajni tok je ključan ulazni parametar u postupku optimizacije rada signala i definisan je kao maksimalan broj vozila koja bi mogla da prođu raskrsnicu ukoliko bi bilo obezbeđeno pravo prolaska tokom celog sata. Međutim, zasićeni saobraćajni tok je ključan i sa aspekta utvrđivanja pokazatelja efikasnosti rada svetlosnih signala, naročito za estimaciju vremenskih gubitaka kao osnovnog parametra za određivanje Nivoa Usluge na raskrsnicama. Na zasićeni saobraćajni tok levih skretanja dominantno utiče način njihovog tretmana u planu faza, kao zaštićena ili kao nezaštićena. Modeliranje zasićenog saobraćajnog toka nezaštićenog levog skretanja zasnovano je na teoriji prihvatljivog intervala sleđenja namenjenoj neprioritetnim tokovima na nesignalisanim raskrsnicama, uz apriori poznavanje parametara rada signala.

U ovoj doktorskoj disertaciji razvijena su dva tipa modela zasićenog saobraćajnog toka nezaštićenog levog skretanja, u zavisnosti od načina tretmana konfliktnog toka kao jedinog uticajnog faktora. Oba tipa modela su zasnovana na rezultatima eksperimentalnih terenskih istraživanja na signalisanim raskrsnicama, i prevazilaze osnovne nedostatke ostalih modela u literaturi. Sprovedena kalibracija baznog modela je pokazala da modeli razvijeni za nesignalisane raskrsnice nisu odgovarajući za primenu na signalisanim ukoliko su nepoznati parametri rada signala, što je slučaj na početku procesa njihove optimizacije. Na bazi razvijenog modela predložen je metodološki okvir za donošenje odluke o tretmanu levog skretanja u planu faza, zasnovan na kapacitetu trake za levo skretanje. Metodološki okvir kao i razvijeni modeli su jednostavni i primenjivi u inženjerskoj praksi, odnosno u proceduri optimizacije rada svetlosnih signala.
LOADING LIST...
LOADING LIST...