Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Metodologija za upravljanje sistemom auto-taksi transporta putnika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Metodologija za upravljanje sistemom auto-taksi transporta putnika : doktorska disertacija



Nadj, Andrea M. - Prvi autor
Tica, Slaven M. - Mentor
Zivanovic, Predrag V. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Delibasic, Boris - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[A. M. Nadj]
2022
Beograd
XIII listova, 285, 5 str. : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Biografija: str. 1. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 22.09.2022. - Bibliografija: str. 256-267. - Rezime ; Summary.
Razvoj tehnike i tehnologije implicira konstantno prilagođavanje taksi sistema tržištu transportnih usluga i permanentnu procenu njegove efikasnosti i efektivnosti. Da bi taksi sistem bio održiv i imao pozitivan razvojni trend, mora se stalno prilagođavati okruženju u svim aspektima strukture, funkcionisanja, organizacije i upravljanja. Usled postojanja velikog broja faktora koji utiču na funkcionisanje taksi sistema, neophodno je kontinualno unapređivati postojeće i razvijati nove metode upravljanja ovim važnim servisom urbane mobilnosti. Cilj novih metoda upravljanja je da se u promenljivim uslovima u okruženju i složenim uslovima koji vladaju na tržištu transportnih usluga, kao i heterogenim zahtevima ključnih aktera, stvore uslovi za njegovo efektivno i efikasno funkcionisanje. U doktorskoj disertaciji definisana je originalna metodologija za upravljanje taksi sistemom na nivou celine sistema. Disertacija posmatra proces upravljanja sa aspekta sprovođenja egzaktno definisanih funkcija unutar sistema, usmerenih ka povezivanju ključnih funkcionalnih potprocesa i aktivnosti, radi efikasnijeg i efektivnijeg ostvarivanja postavljene funkcije cilja. Metodologija je bazirana na činjenici da je taksi sistem složen organizaciono-tehnološki sistem i saznanjima u domenu sofisticiranih naučnih disciplina iz oblasti sistemskih nauka i transportnog inženjeringa. Metodologija omogućava univerzalnost primene u funkciji karakteristika tržišta transportnih usluga, ključnih karakteristika sistema i specifičnih zahteva ključnih aktera i obezbeđuje efikasnu promenu stanja sistema pod uticajem spoljašnjih i/ili unutrašnjih faktora u prostoru i vremenu. Kvalitet i primenljivost metodologije, kao i rezultati primene testirani su u realnom taksi sistemu u Beogradu.
LOADING LIST...
LOADING LIST...