Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Razvoj novog modela "iDEA" za ocenu bezbednosti saobracaja kompozitnim indeksom u uslovima sivih podataka : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Razvoj novog modela "iDEA" za ocenu bezbednosti saobracaja kompozitnim indeksom u uslovima sivih podataka : doktorska disertacija



Grdinic-Rakonjac, Mirjana D. - Prvi autor
Antic, Boris - Mentor
JOVANOVIC, Dragan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Lipovac, Krsto - Thessis Adv. Member/Član komisije
Pesic, Dalibor - Thessis Adv. Member/Član komisije
DAVIDOVIC, Jelica - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. D. Grdinic-Rakonjac]
2022
Beograd
VI, 153 str. : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Development of a new "iDEA" model for evaluating the level of traffic safety by a composite index in grey data environment : doctoral dissertation. - Biografija: str. 149. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 21.06.2022. - Bibliografija: str. 103-127. - Rezime ; Abstract.
Za postizanje značajnog poboljšanja bezbednosti saobraćaja na putevima, naročito na nacionalnom nivou, neophodan je sistemski pristup upravljanju bezbednošću saobraćaja. Polaznu osnovu svakog procesa upravljanja predstavlja pouzdana ocena stanja. U svetu je za tu svrhu poznat i primenjen značajan broj različitih metoda, a kao najrelevantniji izdvojilo se korišćenje kompozitnog indeksa kojim se kompleksnost i multidisciplinarni kontekst bezbednosti saobraćaja prikazuje jedinstvenom kvantitativnom merom.

Prilikom primene postojećih metoda za konstruisanje kompozitnog indeksa često se zanemaruje nesigurnost i nepreciznost vrednosti izabranih indikatora. Iako su pokazatelji kao što su broj nezgoda, broj poginulih, stepen motorizacije itd. lako dostupni i kvantitativni, pod određenim okolnostima zbog složenosti i neizvesnosti stvarnosti, mogu biti neadekvatni i neprikladni za modeliranje realnog stanja. Osim toga, podaci o percepciji (kao i podaci o ponašanju kada su u pitanju nerazvijene i zemlje u razvoju koje nemaju ažurne baze podataka zasnovane na metodološki uspostavljenim snimanjima) se prikupljaju sprovođenjem ankete. Zbog neizvesnosti ljudskog saznanja i nepreciznih i nejasnih stavova, prikupljeni odgovori su obično u vidu jezičkih procena pa je prilikom konstruisanja kompozitnog indeksa neophodno prethodno izvršiti njihovu kvantifikaciju. Uzevši u obzir da se indeks dobijen od suštinski nepreciznih i nesigurnih podataka ne može smatrati apsolutno pouzdanim, u disertaciji je razvijen integrisani metodološki pristup u čijem postupku se na više mesta prepoznaje i oblikuje neizvesnost i nesigurnost.

Sivi brojevi, kao deo teorije sivih sistema, korišćeni su za obradu indikatora koji su prikupljeni metodom ankete. Višeslojna analiza obavijanja podataka (DEA) je primenjena da bi se izvršila integracija hijerarhijski struktuisanih indikatora i kreirala matrica unakrsnih efikasnosti. Za dobijanje pouzdanije vrednosti matrice unakrsnih efikasnosti, u sklopu DEA analize implementirana je nadgradnja za izbor jedinstvenog seta optimalnih rešenja efikasnih jedinica odlučivanja. Za oblikovanje neizvesnosti pri agregaciji elemenata matrice, primenjena je unapređena siva relaciona analiza, takođe deo teorije sivih sistema.

Rezultat predloženog modela predstavlja sveobuhvatnu ocenu stanja bezbednosti na osnovu lako dostupnih i/ili nedovoljno pouzdanih podataka, koja omogućava efikasno poređenje teritorija, rangiranje, benčmarking i identifikaciju najvažnijih uticajnih faktora. Verifikacija metoda je izvršena praktičnom primenom ocene stanja bezbednosti saobraćaja 21 opštine u Crnoj Gori i komparativnom analizom sa izabranim postojećim metodama za kreiranje kompozitnog indeksa.
LOADING LIST...
LOADING LIST...