Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Dimenzionisanje flote brodova za lokalni i regionalni trajektni prevoz putnika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Dimenzionisanje flote brodova za lokalni i regionalni trajektni prevoz putnika : doktorska disertacija



Skuric, Maja R. - Prvi autor
Maras, Vladislav S. - Mentor
Radonjic, Aleksandar N. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Davidovic, Tatjana - Thessis Adv. Member/Član komisije
Perovic, Aleksandar - Thessis Adv. Member/Član komisije
Twrdy, Elen - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. R. Skuric]
2022
Beograd
XVIII, 279 str. : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Ship fleet sizing for local and regional passanger ferry transport : doctoral dissertation. - Biografija: list 279. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 08.06.2022. - Bibliografija: listovi 225-246. - Rezime ; Abstract.
U literaturi, kao i u praksi, značaj putničkog trajektnog servisa se poistovećuje sa važnošću alternativnog vida prevoza u uskim i udaljenim područjima koji raspolažu ograničenom drumskom infrastrukturom i zagušenjima koja nastaju kao rezultat visoke frekvencije saobraćaja na pojedinim deonicama puteva.

Predmet istraživanja u ovoj doktorskoj disertaciji se odnosi na problem optimalnog dimenzionisanja flote brodova za lokalni i regionalni transport putnika na primerima determinističke potražnje za prevozom na pomorskim plovidbenim linijama. Pored toga, ovde se analiziraju i neki oblici stohastičke potražnje za prevozom koju karakteriše određeni stepen neizvesnosti. Kroz matematičku formulaciju problema cilj je da se adekvatan način razvije model mešovitog celobrojnog programiranja (eng. Mixed-Integer Programming - MIP) za podršku odlučivanju oko izbora strukture flote brodova za trajektni prevoz putnika. Isto tako, pored primene egzaktnog solvera za rešavanje navedenog problema, u disertaciji su primenjene i savremene matheurističke metode za rešavanje primera velike dimenzije: metoda grananja kroz promenljive okoline (eng. Variable Neighborhood Branching - VNB), metoda promenljivih okolina sa dekompozicijom za 0-1 MIP (eng. Variable Neighborhood Decomposition Search for 0-1 MIP – VNDS 0-1 MIP) i metoda pretrage okolina promenljivog intenziteta (eng. Variable Intensity Neighborhood Search - VINS).

Model je baziran na povećanju dobiti operatora prevoza i omogućava da se pored raspoložive flote brodova za transport meštana (čija je potražnja za prevozom prisutna tokom cele godine) uključi mogućnost nabavke ili najma dodatnih prevoznih kapaciteta (brodova) u cilju zadovoljenja povećane potražnje izletničkog servisa u periodima sezonske potražnje za prevozom. Dodeljivanje brodova za trajektni prevoz putnika na plovidbenim linijama obezbeđuju operatoru prevoza optimalno donošenje odluka u odnosu na dimenzionisanje flote brodova na lokalnom i regionalnom nivou na način da se smanji broj neiskorišćenih prevoznih kapaciteta (sedišta) na brodu.

Istraživanje u radu obuhvata, takođe, procenu pojave navigacionog rizika i emisije izduvnih gasova sa brodova za putnički prevoz morem, tako da su doneseni značajni zaključci kada je u pitanju organizacija prevoza putnika trajektnim brodovima u cilju obezbeđenja ekonomski isplative, sigurne, bezbedne i ekološki prihvatljive plovidbe.
LOADING LIST...
LOADING LIST...