Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Rasporedjivanje resursa u luckim terminalima primenom metoda operacionih istrazivanja : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Rasporedjivanje resursa u luckim terminalima primenom metoda operacionih istrazivanja : doktorska disertacija



Vukicevic Bisevac, Ivana P. - Prvi autor
Vukadinovic, Katarina S. - Mentor
Vidovic, Milorad B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
SELMIC, Milica R. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Popovic, Jovan B - Thessis Adv. Member/Član komisije
Djordjevic, Dejana - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[I. P. Vukicevic Bisevac]
2021
Beograd
133 lista : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Resource allocation at port terminals using operations research methods : doctoral dissertation. - Biografija autora: listovi 132-133. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Bibliografija: listovi 98-104. - Rezime ; Abstract.
Disertacija je rezultat visegodisnjeg istrazivanja problema rasporedjivanja resursa u luckim kontejnerskim terminalima (LKT), kao i metoda koje bi mogle da se koriste za resavanje ovih problema. Proucavana su tri problema rasporedjivanja resursa, cija resenja uticu na vreme koje brodovi provode u LKT: dodeljivanje operativne obale brodovima (engl. Berth Allocation Problem - BAP), dodeljivanje obalskih kontejnerskih kranova brodovima, tj.odredjivanja broja obalskih kontejnerskih kranova koji opsluzuju svaki brod tokom svakog segmenta opsluge (engl. Quay Crane Assignment Problem - QCAP) i rasopredjivanje luckih radnika na smene i zadatke (engl. Dockworker Assignment Problem - DWAP).

U tezi je matematicki modeliran i resavan objedinjeni problem rasporedjivanja resursa, ukljucenih u opslugu brodova, s posebnim akcentom na problem rasporedjivanja radnika koji se uobicajeno resava poslednji, nakon formiranja operativnog plana rada svih transportno-pretovarnih sredstava i opreme. U literaturi je ovom problemu posveceno najmanje paznje, iako radnici predstavljaju znacajan resurs koji ima veliki uticaj na operativne troskove operatera LKT. Ovo se posebno odnosi na lucke radnike, ukljucene u istovar, utovar, skladistenje i transport tereta unutar LKT, koji su ujedno i predmet istrazivanja ove disertacije.

U cilju resavanja objedinjenog problema rasporedjivanja resursa na operativnoj obali, u disertaciji je razvijena originalna metodologija, zasnovana na preliminarnom resavanju problema BAP i relaksaciji matematickog modela za integrisani problem - integrisani pristup.

Efikasnost integrisanog pristupa i njegova prakticna primenjivost utvrdjena je empirijskim putem. Predlozeni pristup testiran je na razlicitim numerickim primerima koji odgovaraju realnim dimenzijama problema u LKT, a dobijena resenja poredjena su s resenjima dobijenim odvojenim resavanjem jednog po jednog problema i to predstavlja tzv. sekvencijalni pristup. U svim testiranim numerickim primerima, primena integrisanog pristupa dovela je do smanjenja troskova angazovanja radnika.

Naucni doprinos ove disertacije potvrdjen je publikovanjem rezultata istrazivanja u radu Vukicevic Bisevac i saradnici (2021).
LOADING LIST...
LOADING LIST...