Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Integrisano upravljanje infrastrukturom za parkiranje u zonama visokog stepena atraktivnosti : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Integrisano upravljanje infrastrukturom za parkiranje u zonama visokog stepena atraktivnosti : doktorska disertacija



CULJKOVIC, Vladimir V. - Prvi autor
Simicevic, Jelena R. - Mentor
DJORIC, Vladimir D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Nikolic, Milos Lj. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Mirovic, Valentina B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[V. V. Culjkovic]
2021
Beograd
IX, 140 str. : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Integrated management of parking infrastructure in the highly attractive zones : doctoral dissertation. - Biografija: str. 140. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 29.09.2021. - Bibliografija: str. 102-107. - Sazetak ; Summary.
Savremeni koncept upravljanja parkiranjem, u skladu sa konceptom održivog transportnog sistema iz kojeg je proistekao, zasniva se na upravljanju zahtevima za parkiranje, kako bi se raspoloživa infrastruktura što bolje iskoristila u toku celog dana.

Ciljevi upravljanja parkiranjem se ostvaruju korišćenjem različitih politika i mera, a kao veoma efikasna politika izdvojilo se upravljanje cenom parkiranja.

Upravljanje parkiranjem na različitim strukturama za parkiranje retko se posmatra integrisano, iako je prepoznato da postoji međusoban uticaj, a do sada nije bilo istraživanja koja su istovremeno obuhvatila i prostorni i vremenski aspekt upravljanja cenom parkiranja.

Predmet disertacije je iskorišćenje infrastrukture za parkiranje namenjene javnom korišćenju, locirane u visoko atraktivnim zonama.

Cilj disertacije je razvoj metodologije za integrisano upravljanje iskorišćenjem infrastrukture za parkiranje u visoko atraktivnim zonama u toku dana na osnovu definisanih parametara funkcionisanja parkiranja.

Razvijena metodologija se fokusira na prognozu uticaja cene parkiranja na ponašanje korisnika. Reakcije korisnika ispitane su metodama izraženih i izjavljenih preferencija, a za njihovo predviđanje i ocenu uticaja cena parkiranja na iskorišćenje infrastrukture za parkiranje korišćen je multinominalni logit model. Ovo omogućava da se primenom metaheuristike Simuliranog kaljenja definišu cene parkiranja koje će dati najbolje efekte u odnosu na postavljene ciljeve upravljanja.

Testiranje metodologije izvršeno je u delu centrane zone Beograda. Rezultati su pokazali da se cenom parkiranja može upravljati, kako brojem ispostavljenih zahteva za parkiranje, tako i njihovom prostornom i vremenskom distribucijom optimizirajući iskorišćenje postojeće infrastrukture. Ovako definisane cene dovode do pozitivnih efekata i van podsistema parkiranja.
LOADING LIST...
LOADING LIST...