Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Primena geometrijskog modeliranja za odredjivanje spremnosti dece za samostalno bezbedno ucestvovanje u saobracaju : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Primena geometrijskog modeliranja za odredjivanje spremnosti dece za samostalno bezbedno ucestvovanje u saobracaju : doktorska disertacija



Trifunovic, Aleksandar V. - Prvi autor
Pesic, Dalibor R. - Mentor
JOVANOVIC, Dragan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Petrovic, Maja M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[A. V. Trifunovic]
2020
Beograd
201 str. : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Application of geometric modelling for determining the readiness of children for safe traffic participation : doctoral dissertation. - Biografija: str. 197. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 02.09.2020. - Bibliografija: str. 181-196. - Rezime ; Abstract.
Stradanje u saobraćajnim nezgodama znatno je izraženo kod pojedinih grupa učesnika u saobraćaju. Nedovoljna zrelost dece, njihovo skromno životno i saobraćajno iskustvo, nasuprot izloženosti i sklonosti rizicima i izazovima dovodi do toga da deca predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju.

Primena geometrijskog modeliranja u mnogim oblastima omogućila je rešavanje problema, koji su do tada izgledali nerešivo i otvorila je nove mogućnosti unapređenja različitih oblasti. Edukativni materijal, koji se primenom geometrijskog modeliranja može prikazivati deci, približava oblast bezbednosti saobraćaja razmišljanju dece, dok se sa druge strane, kroz igru i edukaciju, osposobljavaju za bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

U eksperimentu je učestvovalo 392 ispitanika, starosti između 6,5 i 10,5 godina. Cilj istraživanja je kreiranje i primena testova koji obuhvataju proveru znanja, ponašanja i veština koje su deci neophodne za samostalno bezbedno učestvovanje u saobraćaju. Rezultati istraživanja pokazali su da deca uče kroz iskustvo, pa tako testirajući se i rešavajući različite saobraćajne, geometrijske, prostorne i memorijske testove, deca razvijaju svoje sposobnosti i veštine neophodne za bezbedno učestvovanje u saobraćaju, a time stiču nova znanja i iskustva koja im u realnim saobraćajnim situacijama mogu spasiti život. Na osnovu sprovedenih testova, ekspertskih ocena i AHP metode, kreirana je skala za određivanje sposobnosti dece za samostalno bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Primena geometrijskog modeliranja, na način kakav je prikazan u doktorskoj disertaciji, omogućava edukaciju i testiranje dece za samostalno bezbedno učestvovanje u saobraćaju i ukazuje na oblasti u kojima deca ne pokazuju zadovoljavajući rezultat za samostalno učestvovanje u saobraćaju.
LOADING LIST...
LOADING LIST...