Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Model alokacije kapaciteta zeleznicke infrastrukture koriscenjem hibridnih aukcija : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Model alokacije kapaciteta zeleznicke infrastrukture koriscenjem hibridnih aukcija : doktorska disertacija



Stojadinovic, Nikola D. - Prvi autor
BOSKOVIC, Branislav Z. - Mentor
Bojovic, Nebojsa J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Trifunovic, Dejan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[N. D. Stojadinovic]
2019
Beograd
XII, 188 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Model for alocation of railway infrastructure capacity with hybrid auctions : doctoral dissertation. - Biografija: list 185. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet,
odbranjeno 08.10.2019. - Napomene i bibliografske reference uz tekst. - Bibliografija: listovi 163-172. - Rezime ; Abstract.
U disertaciji se rešava problem formulisanja modela za aukcionu prodaju trasa vozova koji koristi hibridne aukcije na otvorenom železničkom tržištu kao i mesto i trenutak njegove upotrebe. Problem se rešava u cilju povećanja efikasnosti alokacije kapaciteta na delu infrastrukture na kome se javlja zagušenje i regulisanja povećane potražnje za kapacitetom kojeg nema dovoljno.

Osnovni ciljevi disertacije jesu formulisanje novog modela za alokaciju trasa vozova i ispitivanje koliko bi korišćenje hibridne aukcije doprinele povećanju konkurencije železničkih prevoznika i umanjile efekat udruživanja prevoznika u kartel u odnosu na standardne tipove aukcija.

Prvi cilj, formulisanje algoritma za alokaciju trasa vozova koji se zasniva na tržišnim osnovama, je ostvaren kroz analizu dva suprotstavljena koncepta – centralizovana i decentralizovana alokacija trasa vozova. Na osnovu te analize formulisani su određeni kriterijumi prema kojim je dizajniran novi algoritam za alokaciju trasa vozova. U njegovom središtu nalazi se aukcioni mehanizam. Predloženi kriterijumi predstavljaju rezultat sublimacije opštih karakteristika decentralizovanog koncepta, specifičnosti trase voza kao resursa za alokaciju i zaključaka iznesenih na osnovu pregleda relevantne literature.

Drugi cilj disertacije koji se odnosi na ispitivanje hibridnih aukcija se ostvaruje korišćenjem simulacionog modela za testiranje i upoređivanje performansi dve hibridne (englesko-holandska i Amsterdam aukcija sa premijom) i dve standardne aukcije (engleska i zatvorena aukcija po najvišoj ceni). Simulacioni model koji je razvijen u disertaciji uzima u obzir specifičnosti i strukturu železničkog tržišta koji se odnose na relativno mali broj konkurentnih prevoznika, njihovu asimetričnost i mogućnost udruživanja u kartel. Pored toga, model omogućuje simulaciju nadmetanja prevoznika sa različitim sklonostima i potrebama u pogledu formulisanja zahteva za trasom.

Rezultati simulacije su pokazali da hibridna englesko-holandska aukcija predstavlja najbolje rešenje za alokaciju trasa vozova u najvećem broju slučajeva. U uslovima kada učestvuje relativno mali broj asimetričnih konkurenata, performanse koje ostvaruje englesko-holandska aukcija joj daju ključnu prednost u odnosu na ostale aukcije u ovoj fazi razvoja železničkog tržišta.
LOADING LIST...
LOADING LIST...