Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Modeliranje strukture terminala intermodalnog transporta : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Modeliranje strukture terminala intermodalnog transporta : doktorska disertacija



Krstic, Mladen D. - Prvi autor
Zecevic, Slobodan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Tadic, Snezana R. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Stojanovic, Djurdjica - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. D. Krstic]
2019
Beograd
XIV, 213 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Modelling the structure of intermodal transport terminals : doctoral dissertation. - Biografija: list 213. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 10.10.2019. - Bibliografija: listovi 173-204. - Rezime ; Abstract.
Ekonomski razvoj, globalizacija, demografske promene, tehnološki razvoj, klimatske promene itd. generišu sve kompleksnije zahteve u oblastima logistike i transporta, kao jednog od podsistema logistike, i dovode do veoma raznovrsnih zahteva za transportom robe uz zadovoljenje visokih očekivanja svih učesnika, primenu savremenih tehnoloških rešenja i poštovanje načela održivog razvoja. Jedan od preduslova za zadovoljenje ovih zahteva jeste intenzivni razvoj i primena intermodalnog transporta, pri čemu je adekvatno planiranje i razvoj intermodalnih terminala, kao jednog od ključnih podsistema intermodalnog transporta, od presudnog značaja. Ovo je bio glavni motiv za izbor teme ove disertacije koja se bavi modeliranjem terminala intermodalnog transporta, procenom njihove efikasnosti i izborom efikasnih tipičnih struktura terminala u zavisnosti od širokog skupa zahteva, ciljeva i faktora. Cilj disertacije je bio dokazati da: efikasnost terminala intermodalnog transporta zavisi od različitih elemenata za definisanje strukture; adekvatno strukturiranje terminala zahteva analizu uticaja velikog broja različitih faktora koji opisuju društveno-privredno okruženje, zahteve logističkih tokova i razvojne karakteristike sistema;. efikasnost terminala zavisi od faktora koji utiču na njihovo strukturiranje i koji su prisutni u različitim kombinacijama i sa različitim intenzitetom i obimom; postojeći modeli i metode za planiranje terminala intermodalnog transporta u obzir uzimaju samo pojedine aspekte strukturiranja i ne sagledavaju problem na sveobuhvatan način koji u obzir uzima različite uticaje i faktore; kombinovanjem elemenata za definisanje strukture terminala mogu se dobiti potencijalne strukture terminala, čija se efikasnost može odrediti na osnovu karakteristika veza koje postoje između elemenata strukture i identifikovanih tipičnih struktura.

U disertaciji su definisani i opisani sistem intermodalnog transporta i svi njegovi podsistemi, elementi za definisanje strukture terminala intermodalnog transporta, faktori koji utiču na elemente za definisanje strukture, kao i zahtevi i ciljevi interesnih grupa koje učestvuju u intermodalnom transportu. Izvršeno je vrednovanje i rangiranje elemenata strukture i izbor ključnih elemenata na osnovu kojih su definisane tipične strukture terminala i izvršeno njihovo grupisanje. Na osnovu opsežnog istraživanja i prikupljenih podataka o 180 intermodalnih terminala u Evropi izvršen je izbor efikasnih tipičnih struktura. Na osnovu identifikovanih veza između elemenata strukture terminala i njihovih efikasnosti izvršeno je modeliranje potencijalnih struktura terminala i procena njihovih efikasnosti. Takođe je izvršena analiza lokacije intermodalnih terminala i izbor tehnologije podsistema, kao elemenata strukture terminala koji nisu izabrani kao ključni, ali imaju značajan uticaj na strukture intermodalnih terminala.

U disertaciji su potvrđene postavljene hipoteze čime su ispunjeni osnovni ciljevi. Glavni doprinosi disertacije su: sveobuhvatno sagledavanje elemenata za definisanje strukture intermodalnih terminala, identifikacija faktora koji utiču na ove elemente, kreiranje detaljne baze podataka o karakteristikama 180 intermodalnih terminala u Evropi i definisanje tipičnih struktura intermodalnih terminala, modeliranje potencijalnih struktura intermodalnih terminala, primena metodologija i novih hibridnih modela, fazi EDAS - AR DEA, fazi Delphi - fazi DANP - fazi DVIKOR i fazi SWARA - fazi BWM, za izbor efikasnih tipičnih struktura, lociranje i izbor tehnologije podsistema intermodalnih terminala, respektivno, odnosno potvrda njihove praktične primene kroz rešavanje studija slučaja i realnih primera.
LOADING LIST...
LOADING LIST...