Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Modeli za podrsku razvoju mobilnosti u skladu sa konceptom ekonomije deljenja : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Modeli za podrsku razvoju mobilnosti u skladu sa konceptom ekonomije deljenja : doktorska disertacija



Parezanovic, Tanja M. - Prvi autor
Bojkovic, Natasa Z. - Mentor
PETROVIC, Marijana T. - Mentor
Jovic, Jadranka J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Petrovic-Vujacic, Jelica M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Jeremic, Veljko - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[T. M. Parezanovic]
2018
Beograd
XI, 197 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Models for supporting development of mobility in line with the sharing economy concept : doctoral dissertation. - Biografija: listovi 192-193 . - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 05.02.2019. - Bibliografija: listovi 148-166. - Rezime ; Abstract.
Predmet istraživanja ove doktorske disertacije su koncepti deljenja vožnje i deljenja vozila, pri čemu je akcenat na istraživanju mogućnosti ekonomičnijeg korišćenja putničkog automobila, kroz usluge carsharing i carpooling. Polazeći od toga da ove opcije mobilnosti, kao i ekonomiju deljenja uopšte, pokreću pre svega sami korisnici cilj disertacije je da se istraživanjem korisničkih zahteva, stavova i stepena poverenja, izgrade modeli za podršku odlučivanju i širu implementaciju deljenja mobilnosti.

Pored modela koji ima za cilj utvrđivanje potencijala za promenu obrazaca mobilnosti u gradovima/područjima na bazi utvrđenog skupa indikatora, u disertaciji je razvijen i originalni model koji služi za predviđanje potražnje za uslugama deljenja mobilnosti na bazi ponašanja korisnika, ali i na bazi njihovih međusobnih interakcija, kao i model koji vrši vrednovanje mera koje podstiču koncept deljenja vožnje.

Model predviđanja potražnje za opcijama deljenja mobilnosti ima za cilj da utvrdi kako ponašanje korisnika, ali i njihove međusobne interakcije, utiču na opredeljenje za korišćenje usluge carsharing-a. Ovaj model polazi od pretpostavke da su za odluku o korišćenju carsharing-a, na tržištima gde usluga nije uspostavljena, važne interakcije i razmena iskustava vezanih za usluge ekonomije deljenja, kao i poverenje koje korisnik stiče korišćenjem drugih usluga ekonomije deljenja. Model omogućava predviđanje potražnje (na bazi ključnih atributa korisnika) i momenta zasićenja tržišta carsharing usluga. Dodatno, kroz analizu osetljivosti na promene ulaznih parametara, moguće je pratiti promene potražnje za carsharing uslugama u odnosu na promene uslova ponude.

Model za vrednovanje mera koje bi podstakle širu implementaciju podsistema deljenja vožnje polazi od osnovnih zahteva i motiva zaposlenih vezanih za učešće u kompanijskom carpooling-u, da bi se u skladu sa njima izabrale i evaluirale odgovarajuće podsticajne akcije kompanije. U okviru ovog modela razvijena je posebna procedura sa svrhom određivanja zbirnog uticaja svake pojedinačne akcije kompanije na ispostavljene zahteve njenih zaposlenih. Kao rezultat, menadžment kompanije može da, shodno raspoloživim resursima, identifikuje one akcije koje mogu da privuku najveći broj korisnika kompanijskog carpooling-a.
LOADING LIST...
LOADING LIST...