Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Upravljanje resursima voznog parka u cilju unapredjenja efektivnosti transportnog procesa : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Upravljanje resursima voznog parka u cilju unapredjenja efektivnosti transportnog procesa : doktorska disertacija



Radosavljevic, Dusan M. - Prvi autor
Milovanovic, Branko M. - Mentor
GLADOVIC, Pavle K. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Bojovic, Nebojsa J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Medar, Olivera M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Manojlovic, Aleksandar V. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. M. Radosavljevic]
2018
Beograd
IV, 114 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Vehicle fleet resources management aimed at improvement of transport process effectiveness : doctoral dissertation. - Biografija: listovi 113-114. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 28.08.2018. - Bibliografija: listovi 101-112. - Rezime ; Abstract.
Unapređenje efektivnosti transportnog procesa obuhvata upravljanje ljudskim resursima, upravljanje održavanjem osnovnih sredstava, opreme i infrastrukture, energetsku efikasnost, racionalizaciju korišćenja tovarnog prostora vozila, transparentno učešće na transportnom tržištu, standardizaciju, kontrolu kvaliteta i dr. U cilju unapređenja efektivnosti potrebno je da se upravlja resursima voznog parka (zaposleni, sredstva za rad, energija, infrastruktura, tržište, informacioni sistemi, programi rada i tehnologija).

Predmet istraživanja doktorske disertacije je upravljanje resursima voznog parka (transportna sredstva, zaposleni, energija i tržište) u cilju unapređenja efektivnosti transportnog procesa i održivosti transporta uopšte.

Dva su osnovna cilja ove doktorske disertacije. Prvi cilj je da se definiše sveobuhvatni pokazatelj efektivnosti transportnog procesa, a drugi je da se definiše metod unapređenja ukupne efektivnosti transportnog procesa. Pokazatelj i metod predstavljaju podršku odlučivanju rukovodiocima voznih parkova prilikom optimizacije upravljanja, korišćenja resursa i kontole kvaliteta.

U radu je prvo prikazan značaj istraživanja i upravljanja transportnim procesom. Zatim su analizirane karakteristike efektivnosti transportnog procesa, akcenat je tom prilikom stavljen na pokazatelje ukupne efektivnosti. Na osnovu pregleda literature prikazana je uporedna analiza najznačajnijih pokazatelja efektivnosti.

Predstavljen je pokazatelj ukupne efektivnosti i metoda unapređenja ukupne efektivnosti transportnog procesa koji se zasnivaju na upravljanju resursima. Analizirana je mogućnost primene pokazatelja i metoda u lokalnim uslovima.

Definisani su parametri, aktivnosti i gubici od uticaja na efektivnost transportnog procesa. Zatim su pokazatelj i metod primenjeni u voznom parku privrednog društva za prevoz tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju. Razvijeni metod pokazao se pogodnim za korišćenje u procesu upravljanja resursima voznih parkova, a pokazatelj je vrednovao uticaj upravljačkih odluka na efektivnost transportnog procesa.

U doktorskoj disertaciji je dat naučni doprinos definisanjem, razvojem i testiranjem originalne metode za upravljanje efektivnošću transportnog procesa. Pored naučnog doprinosa, očekuje se da će rezultati doktorske disertacije imati praktičnu vrednost. Naime, razvijena metodologija može da se primeni u praksi tako da se planirani transportni proces i aktivnosti voznog parka realizuju sa nižim troškovima, odnosno kvalitetom koji ispunjava najviše standarde postavljenog nivoa usluge.
LOADING LIST...
LOADING LIST...