Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Procena bezbednosnog rizika u industrijskim sistemima daljinskog upravljanja : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Procena bezbednosnog rizika u industrijskim sistemima daljinskog upravljanja : doktorska disertacija



Markovic-Petrovic, Jasna D. - Prvi autor
Stojanovic, Mirjana D. - Mentor
Bakmaz, Miodrag R. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Radojicic, Valentina Dz. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Samcovic, Andreja B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[J. D. Markovic-Petrovic]
2018
Beograd
XIV, 129 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Security risk assessment in industrial control systems : doctoral dissertation. - Biografija: list [130]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 12.09.2018. - Bibliografija: listovi 121-129. - Rezime ; Abstract.
Funkcija daljinskog upravljanja industrijskim sistemom postavlja specifične zahteve za informacionu i komunikacionu infrastrukturu, koja treba da obezbedi procesiranje i siguran prenos heterogenih informacija sa različitim zahtevima za kvalitet servisa. Komunikacija se ostvaruje između centra upravljanja i objekata industrijskog sistema, kao i između distribuiranih centara upravljanja. Usvajanje otvorenih komunikacionih standarda, korišćenje otvorenih softverskih platformi, povezanost sistema upravljanja sa drugim mrežama, daljinski pristup i dostupnost tehničkih informacija su razlozi zbog kojih je informaciona i komunikaciona infrastruktura savremenih industrijskih sistema daljinskog upravljnja, a posebno SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistema podložna različitim vrstama napada.

Uzimajući u obzir evidentnu potrebu za implementacijom specifičnih mehanizama zaštite u mreži industrijskih sistema daljinskog upravljanja, poželjno je da se, pri projektovanju bezbednosnih sistema i kasnije u toku eksploatacije, izvrši procena bezbednosnog rizika, sa ciljem da se odredi racionalan nivo ulaganja u zaštitu.

U disertaciji je prvo utvrđen stepen degradacije ključnih performansi telekomunikacione mreže SCADA sistema, simulacijom različitih uslova distribuiranih napada kao što je napad koji prouzrokuje odbijanje servisa (DDoS – Distributed Denial of Service). Zatim su predložena dva nova metoda procene bezbednosnog rizika u slučaju DDoS napada na infrastrukturu SCADA sistema. Prvi, osnovni metod, zasniva se na analizi arhivskih podataka, a pretpostavlja proračun povrata investicija u zaštitu pomoću skupa težinskih faktora, koji kvantifikuju uslove u kojima se dogodio napad. Drugi, hibridni metod, pored analize arhivskih podataka, uzima u obzir subjektivnu ocenu stručnjaka dobijenu na osnovu odgovarajućih anketa. U zavisnosti od primene metoda predložena su dva načina izražavanja mere rizika, kvalitativno i monetarno. Na kraju su predloženi postupci cost/benefit analize za preporučenu primenu IDPS (Intrusion Detection and Prevention System) mehanizama zaštite na osnovu procenjene mere rizika. Definisanje prihvatljivog praga za povrat investicija u zaštitu omogućuje donošenje odluke o racionalnom ulaganju u bezbednost SCADA sistema.

Za testiranje predloženih metoda definisane su dve studije slučaja: studija slučaja u realnom okruženju protočne hidroelektrane i studija slučaja SCADA sistema u modelovanom magistralnom gasovodu. Rezultati studija slučaja su pokazali da su metodi pogodni za identifikaciju ranjivosti (vulnerability) sistema, praktični i primenljivi u različitim industrijskim sektorima. Pored toga, pokazalo se da su metodi efikasni u proceni mere bezbednosnog rizika od infrastukturnog napada i proceni isplativosti ulaganja u poboljšanje bezbednosti infrastrukture SCADA mreža. Studija slučaja u magistralnom gasovodu pokazala je da je drugi metod primenljiv i u fazi projektovanja sistema, kada arhive sa relevantnim podacima nisu dostupne.

Na kraju disertacije, na bazi rezultata istraživanja, predložene su mere za ograničavanje bezbednosnog rizika u industrijskim sistemima daljinskog upravljanja.
LOADING LIST...
LOADING LIST...