Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Novi model za utvrdjivanje strategija za prosirenje mreznih kapaciteta : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Novi model za utvrdjivanje strategija za prosirenje mreznih kapaciteta : doktorska disertacija



Mitrovic, Slobodan D. - Prvi autor
Radojicic, Valentina Dz. - Mentor
Bakmaz, Miodrag R. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Stojanovic, Mirjana D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Markovic, Goran Z. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Gajin, Slavko - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. D. Mitrovic]
2018
Beograd
221 list : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: A new model for developing capacity expansion strategies : doctoral dissertation. - Biografija: list [222]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 14.09.2018. - Bibliografija: listovi 196-210. - Rezime ; Abstract.
Nove širokopojasne tehnologije i stalno rastući obim saobraćaja imaju veliki uticaj na upravljanje infrastrukturnim kapacitetima telekomunikacione mreže. Efikasno planiranje mrežnih resursa nije moguće realizovati bez primene pouzdanih modela za prognoziranje tražnje, kao i precizno odabranih veličina za karakterizaciju saobraćaja. U tom smislu, osnovni predmet istraživanja ove doktorske disertacije su strategije proširenja mrežnih resursa, koje se oslanjaju na primenu različitih metoda planiranja telekomunikacionih mreža, sa ciljem određivanja optimalnog vremena za realizaciju proširenja. Predloženi modeli proširenja resursa mreže baziraju se na optimizaciji perioda proširenja resursa mreže uz minimizaciju troškova zagušenja i troškova neophodne opreme, pri čemu se ulazni podaci oslanjaju na prognozirane vrednosti tražnje na telekomunikacionom tržištu. Mogućnosti primene različitih metoda planiranja, u kontekstu strategije proširenja mrežnih resursa, razmatrane su na hipotetičkoj WDM mreži, sa koegzistencijom fiksnih i fleksibilnih grid tehnologija. U disertaciji su razmatrani suprotstavljeni zahtevi investicionih ulaganja u cilju brzog povraćaja uloženih sredstava i kvaliteta opsluživanja korisnika. Kompromisno rešenje predstavlja i novi pristup, predložen u disertaciji, koji se odnosi na izbor parametara za karakterizaciju mrežnog saobraćaja, sa ciljem smanjenja uticaja neizvesnosti prognoziranih podataka na odluku o proširenju kapaciteta. U tom smislu, izvršena je analiza, na osnovu koje je utvrđeno da se, poređenjem vrednosti nivoa penala funkcije troškova zagušenja, sa jedne strane i vrednosti parametra Verovatnoće blokiranja kapaciteta, sa druge, može odrediti optimalni vremenski period za sprovođenje odluke o migraciji tehnologija, u posmatranom slučaju. Među najvažnijim naučnim doprinosima disertacije, mogu se izdvojiti implementacija prognoziranih vrednosti saobraćajnih zahteva, zasnovana na primeni teorije difuzionih modela, novi optimizacioni model, kao modifikacija modela strategije serijskog proširenja kapaciteta mrežnog linka, u kojem se uvodi mogućnost prelaska na novu tehnologiju, kao i novi pristup za smanjenje uticaja neizvesnosti prognoziranih podataka na određenu odluku o proširenju kapaciteta, zasnovan na izboru parametara za karakterizaciju mrežnog saobraćaja.
LOADING LIST...
LOADING LIST...