Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Model za analizu opravdanosti projekata javno-privatnog partnerstva u sistemu javnog gradskog transporta putnika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Model za analizu opravdanosti projekata javno-privatnog partnerstva u sistemu javnog gradskog transporta putnika : doktorska disertacija



Zlatkovic, Dejan V. - Prvi autor
Tica, Slaven M. - Mentor
Petrovic-Vujacic, Jelica M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Mladenovic, Goran - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. V. Zlatkovic]
2018
177 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Model for the feasibility analysis of public-private partnership projects in the urban public passengers transport system : doctoral dissertation. - Biografija: list [178]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 07.09.2018. - Bibliografija: listovi 162-168. - Rezime ; Abstract.
Predmet istraživanja ove disertacije je sistem javnog gradskog transporta putnika (JGTP) i razvoj modela i osnovnih parametara za analizu projekata javno-privatnog partnerstva (eng. Public-Private Partnership, u daljem tekstu: PPP). Modeli PPP, zasnovani na dugoročnoj saradnji između privatnog i javnog sektora, afirmišu pristup podele rizika i odgovornosti u toku životnog ciklusa projekta, uz uspostavljanje odgovarajućeg sistema naknade po učinku. Cilj primene ovih modela je da se obezbedi efikasno upravljanje i optimalno korišćenje raspoloživih resursa u pružanju usluga od javnog značaja.

Složenost i stohastička priroda sistema JGTP, kao i ulaznih parametara prilikom projektovanja PPP modela u sistemima JGTP zahteva konstantno unapređenje metodologije za analizu opravdanosti ovakve vrste projekata. Osnovni cilj istraživanja u okviru disertacije je razvoj modela za analizu PPP projekata koji, uz ograničenja samog sistema i specifičnosti zahteva koje pružanje javne transportne usluge nameće sistemu spolja, predstavlja ključnu ulogu u uspešnoj realizaciji projekata i podizanju nivoa kvaliteta i efikasnosti transportne usluge. Takođe, još jedan od važnih ciljeva doktorske disertacije jeste kontinuirani razvoj i sistemski pristup na nivou celine sistema kroz dobijanje konkretnih, za inženjersku struku veoma primenljivih rezultata.

U disertaciji je predstavljen novi koncept ex-ante finansijske analize za procenu minimalnog nivoa učešća javnog sektora prilikom uvođenja PPP modela u sistem JGTP. Ova procena ima suštinski značaj za donošenje odluke o tome da li je projekat pogodan za realizaciju primenom PPP modela. Suština predloženog koncepta je da obezbedi da projekat, s jedne strane, bude finansijski održiv i priuštiv za javni sektor (eng. affordable), a s druge strane, i dovoljno atraktivan za privatni sektor i njegove kreditore (eng. bankable).

U doktorskoj disertaciji je definisan višeulazni i višeizlazni ex-post model za merenje efikasnosti sistema javnog gradskog transporta putnika u cilju podizanja nivoa kvaliteta i efikasnosti transportne usluge. Primenom DEA metode (eng. Data Envelopment Analysis) razvijeni model analizira efekte realizacije PPP projekata koji se odnose na unapređenje efikasnosti linija i optimizaciju sistema javnog gradskog transporta putnika. Definisan je set indikatora kojim se procenjuje efikasnost linija sistema, a koji uključuje tehničke parametre linije, kao i pripadajuće izlazne ekonomske pokazatelje.

Modelom se procenjuju margine ulaznih i izlaznih parametara kako bi se nedovoljno efikasne linije racionalizovale u cilju dostizanja nivoa kvaliteta svojih najprihvatljivijih benčmarkova. Time se kvantifikuju parametri za dostizanje granice efikasnosti posmatranih linija i postiže ujednačen nivo kvaliteta na celoj mreži.

Na osnovu dobijenih parametara mreže ujednačenog kvaliteta procenjuju se uštede koje se mogu ostvariti u sistemu, uz ograničenja koja se odnose na dodatne troškove izazvane promenom navedenih parametara, kao i sporedne efekte reinženjeringa mreže sistema JGTP. Malmkvistovom metodom izvršeno je dinamičko poređenje efikasnosti sistema JGTP u dva različita vremenska perioda u cilju ispitivanja efekata uvođenja javno-privatnog partnerstva u sistem javnog gradskog i prigradskog transporta putnika.

Testiranje i verifikacija predloženog modela izvršena je u sistemu javnog gradskog transporta u Nišu, koji se sastoji od 13 gradskih i 36 prigradskih linija. Dobijeni rezultati eksplicitno pokazuju mogućnost da se postojeći resursi mogu optimalno iskoristiti, kao i to da je način kako se oni koriste ključan za postizanje bolje efikasnosti sistema.
LOADING LIST...
LOADING LIST...