Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Razvoj metode izbora modela odrzavanja u funkciji povecanja raspolozivosti flote vazduhoplova : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Razvoj metode izbora modela odrzavanja u funkciji povecanja raspolozivosti flote vazduhoplova : doktorska disertacija



Knezevic, Aleksandar Z. - Prvi autor
Vasov, Ljubisa S. - Mentor
Stojiljkovic, Branimir B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Vlacic, Slavisa I. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[A. Z. Knezevic]
2018
Beograd
VIII, 178 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Development of maintenance model choice method in function of increased aircraft fleet availability : doctoral dissertation. - Biografija: list 174 . - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 12.06.2018. - Bibliografija: listovi 168-173. - Rezime ; Abstract.
Predmet istraživanja doktorske disertacije jeste izbor modela neperfektnog održavanja koji je moguće primeniti na održavanje flote vazduhoplova u okviru trenutne organizacije održavanja a na osnovu parametara koji se prate u toku eksploatacije. Pregled ponuđenih modela održavanja i klasifikacija prema politikama održavanja poslužio je za izbor modela koji za ulazne parametre raspoloživosti uzima norme koje se prate pri održavanju flote vazduhoplova. Na osnovu predloženog logičkog dijagrama odlučivanja problem je rešen odabirom konkretnog modela neperfektnog održavanja. Primenom izabrane metode neperfektnog održavanja na numeričkom modelu dobijene su vrednosti za intervale između preventivnih održavanja kao i maksimalni broj uzastopnih korektivnih popravki za svaki od podsistema. Primena preporučenih normi na numeričkom modelu dala je razliku u trenutnoj i ostvarenoj raspoloživosti za svaki od podsistema.

Razvijen je simulacioni model procesa eksploatacije flote aviona G-4 za karakterističan zadatak u školskoj nameni. Postavka rasporeda entiteta i logika rada simulacije u najvećoj mogućoj meri slede zadatu organizaciju izvršenja zadataka i održavanja flote vazduhoplova. Scenariji u simulaciji eksploatacije flote vazduhoplova formirani su oko primenjenog koncepta održavanja. Referentni scenario predstavlja aktuelni koncept održavanja prema dostignutim resursima. Eksperimentalni scenario predstavlja upotrebu koncepta baziranog na primeni izabrane metode neperfektnog održavanja. Varijacijom normi održavanja u aktuelnom konceptu registrovane su promene statističkih pokazatelja Dostignute raspoloživosti i Dnevne ispravnosti. Koncept neperfektnog održavanja u eksperimentalnom scenariju uz ograničenja broja uzastopnih popravki potvrdio je razlike u promeni vrednosti statističkih parametara u odnosu na referentni scenario.
LOADING LIST...
LOADING LIST...