Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Mere za smanjenje uticaja buke na aerodromima : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Mere za smanjenje uticaja buke na aerodromima : doktorska disertacija



Ganic, Emir M. - Prvi autor
BABIC, Obrad J. - Mentor
Mirkovic, Bojana D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Netjasov, Fedja T. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Jeremic, Veljko - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[E. M. Ganic]
2017
Beograd
XIV, 233 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Noise abatement measures at airports : doctoral dissertation. - Spisak skracenica: listovi XII-XIV. - Biografija: list 233. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 10.04.2018. - Bibliografija: listovi 120-144. - Rezime ; Abstract.
Predmet istraživanja u ovoj doktorskoj disertaciji predstavljaju mere za smanjenje uticaja buke na aerodromima. Cilj istraživanja je bio da se utvrde faktori koji utiču na broj i vrstu primenjenih mera, kao i da se utvrdi da li postoje međuzavisnosti između faktora i mera, kao i između samih mera za smanjenje uticaja buke na aerodromima. Nakon testiranja zavisnosti predloženih faktora i primenjenih mera, utvrđeno je da međuzavisnosti između faktora i mera, kao i između samih mera postoje. To je iskorišćeno za razvoj alata za pomoć u odlučivanju pri uvođenju novih mera na aerodromu. Primena predloženog alata ilustrovana je na primeru Aerodroma „Nikola Tesla” u Beogradu. Anketiranjem zaposlenih na aerodromu odgovornih za sprovođenje mera istraživani su: glavni problemi vezani za buku vazduhoplova na aerodromima; neophodni resursi i glavne barijere za primenu mera; efekti dosadašnjih mera u rešavanju problema buke na aerodromima; kao i trendovi i prioriteti u vezi s uvođenjem mera za smanjenje uticaja buke na aerodromima u bliskoj budućnosti. Na osnovu analiziranja efekata postojećih mera i problema u njihovoj primeni, predložena je nova mera za smanjenje uticaja buke. Predložena mera se sastoji od određivanja raspoređivanja vazduhoplova na rute u dolasku i odlasku vodeći pri tome računa o vremenskoj i prostornoj varijaciji u broju stanovnika u naseljima u okolini aerodroma tako da se broj stanovnika izloženih buci svede na najmanju moguću meru. Primena predložene nove mere ilustrovana je na primeru Aerodroma „Nikola Tesla” u Beogradu s realnim podacima.
LOADING LIST...
LOADING LIST...