Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Uticaj demografske promene starenja stanovnistva na saobracajno projektovanje urbanog saobracajnog sistema : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Uticaj demografske promene starenja stanovnistva na saobracajno projektovanje urbanog saobracajnog sistema : doktorska disertacija



Trpkovic, Ana Lj. - Prvi autor
Vujanic, Milan P. - Mentor
Stanic, Branimir C. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Tubic, Vladan J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Pejcic Tarle, Snezana A. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Djokic, Vladan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[A. Lj. Trpkovic]
2017
Beograd
324 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Impact of population ageing on traffic design of urban transportation system : doctoral dissertation. - Biografija: list [325]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 05.09.2017. - Bibliografija: listovi 292-310. - Rezime ; Abstract.
Povećanje broja starijih ljudi predstavlja globalni demografski trend koji, zajedno sa urbanizacijom, donosi značajne promene u strukturi i karakteru saobraćajnih zahteva u naseljima i gradovima. Urbani saobraćajni sistemi, koji su pre svega u funkciji svojih korisnika, trebalo bi da ponude usluge koje zadovoljavaju kriterijume jednakosti i ravnopravnosti za sve učesnike. S obzirom na to da kretanje predstavlja jednu od osnovnih ljudskih potreba, jasno je da ono ne sme biti onemogućeno ili ograničeno neadekvatnim sistemskim performansama. Fenomen demografskog starenja inicirao je istraživački rad i aktivnosti koje se odnose na proučavanje uticaja ovih promena na saobraćajni proces, kao i mogućih rešenja ovog problema. Usled razlika koje postoje u karakteristikama saobraćajnih sistema i njihovih korisnika, rezultati istraživanja koja su već sprovedena i verifikovana u svetu ne mogu se jednostavno preslikati i implementirati, što je determinisalo potrebu za razmatranjem ovog problema u lokalnom urbanom okruženju.

Polazeći od dosadašnjih iskustava i naučnog rada na ovom polju definisan je plan istraživanjâ koja je bilo neophodno realizovati da bi se adekvatno sagledala predmetna problematika. Istraživački rad je podeljen u tri celine: istraživanje karakteristika i stavova korisnika, istraživanje brzine kretanja i analiza bezbednosti starije populacije, sa posebno kreiranim metodološkim postupkom za svaki od planiranih segmenata.

Fokus istraživanja bio je usmeren na one zahteve i modele koji utiču na proces i elemente saobraćajnog projektovanja u gradskim sredinama. Detaljniji uvid u poteškoće sa kojima se susreću stariji u saobraćaju pokazao je da ova starosna kategorija ima značajno veći rizik od stradanja u saobraćajnim nezgodama u poređenju sa ostalim, mlađim učesnicima u saobraćaju. Ustanovljeno je da su stariji pešaci u urbanim područjima saobraćajno najugroženija kategorija u okviru posmatrane populacije. Sa druge strane, rezultati stavova starijih korisnika pokazali da se najveći broj kretanja realizuje pešačenjem, pa su seniori pešaci stavljeni u centar istraživačkog rada. Brzina kretanja pešaka je jedan od najvažnijih projektnih i operativnih parametara koji mogu da utiču na konflikte između vozila i pešaka, bezbednost pešaka i nezgode na raskrsnicama. Svim pešacima, a posebno starijim, treba obezbediti dovoljno vremena da mogu bezbedno preći ulicu. Istraživanjem je utvrđeno da je prosečna brzina starijih pešaka prilikom prelaska ulice manja nego kod ostalih korisnika i da je neophodno preispitati i unaprediti postojeće modele inženjerskih proračuna.

Na osnovu sinteznog pregleda rezultata obavljenih istraživanja izvršena je identifikacija problema sa kojima se stariji korisnici svakodnevno susreću u saobraćaju i predstavljen je metodološki postupak za utvrđivanje i klasifikaciju područja rizika, kao i mera za unapređenje i prilagođavanje urbanog saobraćajnog sistema starijim korisnicima. Generisan je početni set inženjerskih mera kojima bi se eliminisali ili ublažili uticaji demografskog starenja na gradski saobraćajni sistem, a koje bi mogle biti implementirane i u drugim urbanim sredinama.

Praktična vrednost rada može se formalizovati kroz smernice i preporuke za predefinisanje postojeće regulative i standarda iz oblasti saobraćajnog projektovanja i njihovu implementaciju.
LOADING LIST...
LOADING LIST...