Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Uticaj kontrole pristupa na kapacitet i nivo usluge dvotracnih puteva : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Uticaj kontrole pristupa na kapacitet i nivo usluge dvotracnih puteva : doktorska disertacija



Vidas, Marijo J. - Prvi autor
Vukadinovic, Katarina S. - Mentor
Stanic, Branimir C. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Tubic, Vladan J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Glavic, Drazenko N. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Mladenovic, Goran - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. J. Vidas]
2017
Beograd
VII, 202 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Impact of access control on capacity and level of service of two-lane highways : doctoral dissertation. - Biografija autora: list [203]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 28.02.2017. - Bibliografija: listovi 139-143. - Rezime ; Abstract.
Putevi predstavljaju značajne resurse i najvažnije javne investicije jedne zemlje. Putna mreža predstavlja osnovu za dobro funkcionisanje svih aspekata jedne države. U funkcionalnom sistemu puteva često je nemoguće obezbediti visok nivo usluge puteva tj. neometano i bezbedno kretanje vozila u glavnom saobraćajnom toku, uz realizovanje optimalnih brzina, kao i pristupačnost lokacijama u neposrednom okruženju u posmatranom trenutku.

Pristup u fizičkom smislu predstavlja svako direktno spajanje kolovoza javnog puta sa zemljištem koje se jednom svojom stranom graniči sa putnim zemljištem. Predmet doktorske disertacije je ispitivanje uticaja pristupa na uslove u saobraćajnom toku na glavnom pravcu kroz promene brzine i vremena putovanja na deonici dvotračnog puta na prolasku kroz manje naseljeno mesto.

U okviru istraživanja korišćeno je plutajuće vozilo opremljeno GPS uređajem. Zadatak je bio da plutajuće vozilo oponaša ponašanje vozila u saobraćajnom toku i preko GPS uređaja beleži promene u brzini saobraćajnog toka, sa posebnim fokusom na realne podatke o promeni brzine u slučajevima kada se vozila ulivaju na glavni putni pravac ili se sa njega izlivaju, odnosno vrše manevre sa pristupa i na pristup. Na osnovu relevantne baze podataka dobijenih istraživanjem u realnim uslovima, analizom i sintezom izvedeni su zaključci o ponašanju vozača i karakteristikama pristupa u lokalnim uslovima.

U priručniku HCM (Highway Capacity Manual) 2010, uticaj broja pristupa uključen je u analizu kapaciteta i nivoa usluge dvotračnih puteva preko faktora fA, kojim je definisano da svaki pristup smanjuje slobodnu brzinu za 0,417 km/h. Kao ulazni podatak je u analizu uvršćena gustina pristupa – ukupan broj pristupa sa obe strane puta podeljen sa jedinicom dužine. Direktnim korišćenjem date metodologije iz priručnika HCM2010 za lokalne uslove dobijaju se vrednosti prosečne brzine putovanja koje u velikoj meri odstupaju od realnih vrednosti snimljenih na terenu. Osnovno je pitanje da li se na osnovu prikupljenih podataka i zaključaka donetih u okviru istraživanja može definisati metodologija za kalibraciju postupka predloženog priručnikom HCM sa ciljem približavanja izlaznih rezultata istraživanja realnim vrednostima snimljenim na reprezentativnim deonicama dvotračnih puteva u našoj zemlji.

Rešenje se tražilo kroz uvođenje ponderisane gustine pristupa, odnosno dodeljivanje ponderisane vrednosti svakom pristupu na osnovu njegovog uticaja na uslove u glavnom saobraćajnom toku. U okviru doktorske disertacije razvijena je originalna metodologija za utvrđivanje ponderisane vrednosti svakog pristupa na osnovu karakteristika koje su se u okviru istraživanja pokazale kao najdominantnije. Zbog velikog odstupanja između geometrijskih rešenja samih pristupa, geometrijske karakteristike su isključene iz metodologije.

Pristupi su klasifikovani na privatne i komercijalne zbog razlike u saobraćajnim zahtevima koji se na njima pojavljuju. U cilju uključivanja ove klasifikacije u predloženu metodologiju, kao prvi činilac usvojen je odnos saobraćajnih zahteva na pristupu i saobraćajnih zahteva na glavnom pravcu kao merodavan u proračunu ponderisane vrednosti pristupa. Drugi činilac ima zadatak da u metodologiju uključi neizvesnost slučajnog događaja – pojave manevra na glavnom pravcu (izlivanje desno i levo). On se sastoji od verovatnoća pojave posmatranih manevara i vrednosti vremenskih gubitaka koji nastaju kao posledica posmatranih manevara.

Primenom tako proračunate ponderisane gustine pristupa i njenim uključivanjem u metodologiju definisanu priručnikom HCM2010, dobijeni rezultati prosečne brzine putovanja odgovaraju realnim vrednostima zabeleženim tokom istraživanja.

Predložena originalna metodologija za utvrđivanje ponderisane vrednosti pristupa, sa usvojenim parametrima koji u njoj figurišu, predstavlja jedan od prvih, ali fundamentalnih koraka ka kalibraciji postupka definisanog priručnikom HCM2010 na lokalne uslove, odnosno uključivanje specifičnosti koje se javljaju na deonicama dvotračnih puteva u Republici Srbiji u postupak za analizu kapaciteta i nivoa usluge dvotračnih puteva.
LOADING LIST...
LOADING LIST...