Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Uticaj vremenskih uslova na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Uticaj vremenskih uslova na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja : doktorska disertacija



Petrovic, Dragana D. - Prvi autor
Jovic, Jadranka J. - Mentor
Filipovic, Dejan - Thessis Adv. Member/Član komisije
DJORIC, Vladimir D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. D. Petrovic]
2017
Beograd
X, 197 listova : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Weather impact on trip generation and modal split : doctoral dissertation. - Biografija autora: list 197. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 08.02.2017. - Bibliografija: listovi 141-161. - Rezime ; Abstract.
Vremenski uslovi su uglavnom izostavljeni iz istraživanja o transportnim zahtevima ili su razmatrani na pojednostavljen način sve do kraja devedesetih godina prošlog veka. U odnosu na broj radova koji istražuju uticaj vremenskih uslova na saobraćajnu infrastrukturu, ponašanje vozača i bezbednost saobraćaja, znatno manji broj radova bavi se uticajem vremenskih uslova na transportne zahteve. Poslednjih godina uticaj klimatskih i promena vremenskih uslova, kao strateški važne teme na globalnom nivou, postaju važne teme i u oblasti planiranja saobraćaja. Upravo u poslednjih nekoliko godina uočen je veliki porast interesovanja za istraživanje uticaja vremenskih uslova na karakteristike transportnih zahteva.

Osnovna hipoteza doktorske disertacije jeste da vremenski uslovi utiču na karakteristike kretanja i da se taj uticaj može kvantifikovati. U okviru doktorske disertacije razvijena je metodologija istraživanja uticaja vremenskih uslova na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja i predstavljen je postupak modeliranja nastajanja i vidovne raspodele putovanja u različitim vremenskim uslovima. Metodologija podrazumeva sprovođenje istraživanja metodom „izjavljenih prilagođavanja“, a ukoliko rezultati pokažu opravdanost, istraživanja se sprovode i metodom „izraženih preferencija“, u cilju utvrđivanja realnih promena karakteristika kretanja u različitim vremenskim uslovima. Metodologija se oslanja na savremene načine prikupljanja podataka, za koje se pokazalo da su pouzdani naročito u slučaju ponovljenih merenja. Razvijeni su modeli uticaja vremenskih uslova na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja, koji pored uticaja vremenskih uslova uključuju i socio-ekonomske karakteristike pojedinca. Razvijena metodologija je testirana na primeru zaposlenih stanovnika Beograda.

U okviru disertacije sprovedena su istraživanja metodom „izjavljenih prilagođavanja“. Rezultati su ukazali na postojanje značajne razlike u otkazivanju kretanja i promeni načina u različitim scenarijima vremenskih uslova i samim tim ukazali na opravdanost sprovođenja istraživanja metodom „izraženih preferencija“. Istraživanja metodom „izraženih preferencija“ imala su za cilj utvrđivanje karakteristika kretanja u različitim tipovima vremenskih uslova. Na području istraživanja definisana su četiri tipa vremenskih uslova koji su međusobno različiti u dovoljnoj meri da se tokom njih mogu očekivati razlike u karakteristikama kretanja. Istraživanja su pokazala da postoji značajna razlika u generisanju i vidovnoj raspodeli putovanja između različitih tipova vremenskih uslova.

Razvijeni su modeli nastajanja i vidovne raspodele putovanja u različitim vremenskim uslovima koji uzimaju u obzir da su podaci prikupljeni na istoj grupi ispitanika kroz ponovljena merenja. Modeli su zasnovani na jednačinama generalizovanih procena. Razvijanje ovih modela bilo je moguće i za nastajanje i za vidovnu raspodelu putovanja, što je jedna od prednosti ovog pristupa, s obzirom da se može primeniti za sve vrste izlaznih promenljivih. Primena modela zasnovanih na jednačinama generalizovanih procena u oblasti saobraćaja zabeležena je u izuzetno malom broju radova.

Rezultati pokazuju da je uticaj vremenskih uslova na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja moguće kvantifikovati. Takođe, rezultati pokazuju koje socio-ekonomske karakteristike imaju ključni uticaj na nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja kada se modeli razvijaju na osnovu podataka prikupljenih kroz ponovljena merenja. Razvijeni modeli predviđaju nastajanje i vidovnu raspodelu putovanja u različitim vremenskim uslovima dovoljno precizno, iako ne uključuju veliki broj prediktora. Samim tim, prikupljanjem relativno malog broja podataka o ispitanicima, moguće je predvideti karakteristike transportnih zahteva u različitim vremenskim uslovima.
LOADING LIST...
LOADING LIST...