Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Izbor modela javne usluge na primeru prigradskog zeleznickog saobracaja Beograda : magistarski rad
Detalji o zapisu Back

Izbor modela javne usluge na primeru prigradskog zeleznickog saobracaja Beograda : magistarski rad



Pop-Lazic, Jelica D. - Prvi autor
BOSKOVIC, Branislav Z. - Mentor
Markovic, Aleksandar - Thessis Adv. Member/Član komisije
Bojovic, Nebojsa J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[J. D. Pop-Lazic]
2016
Beograd
V, 77, 12 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: The choice of public service obligation model in the case od suburban railway traffic of Belgrade : master's thesis. - Biografija autora
. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 14.07.2016. - Bibliografija: listovi 76-77.
Sistem obaveze javnog prevoza (skraćeno OJP) je veoma važan deo reforme železničkog sistema u Evropskoj uniji, a sada je aktuelan i u Srbiji. Pitanje izbora odgovarajućeg modela OJP u železničkom putničkom prevozu Srbije, odnosno na pojedinim segmentima tog prevoza, je ključno pitanje u ovoj oblasti, koje je rešavano u ovom radu. Generisanje modela i izbor najpovoljnijeg modela je testirano na gradsko-prigradskom železničkom saobraćaju Beograda.

Rad je, takođe, pokazao relevantnost metoda višekriterijumske analize i odlučivanja u izboru najpogodnijeg modela OJP. Izbor najpogodnijeg modela javne usluge u prigradskom železničkom saobraćaju Beograda rešavan je metodom AHP pomoću softvera Expert Choice uz primenu metode grupnog odlučivanja. Grupa anketiranih eksperata reprezentovala je relevantne subjekte odlučivanja: naručioca usluge, prevoznika, korisnika prevoza, nezavisno regulatorno telo i nezavisnog eksperta, čime je stvorena osnova za određenu objektivizaciju rešenja.

Poredak varijanata i drugi izlazni rezultati modela odlučivanja, kao što su značaj pojedinih kriterijuma prema oceni anketiranih eksperata i sprovedena analiza osetljivosti mogu biti od koristi za kreiranje modela OJP u praksi u drugim lokalnim zajednicama u Srbiji ili na nivou Srbije, a mogu da ukažu i na nove ideje za dalja istraživanja. U slučaju promene ključnih ili drugih specifičnih parametara moguća su nova vrednovanja u novim situacijama, što je bitan zahtev za primenu u realnim sistemima.
LOADING LIST...
LOADING LIST...