Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Sinteza informatickih zahteva u projektovanju reda voznje na zeleznici : magistarski rad
Detalji o zapisu Back

Sinteza informatickih zahteva u projektovanju reda voznje na zeleznici : magistarski rad



Milutinovic, Dimitrije S. - Prvi autor
Avramovic, Zoran Z. - Mentor
Vesovic, Vujadin B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Bojovic, Nebojsa J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. S. Milutinovic]
2015
Beograd
162 lista : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.03.2015. - Bibliografija: listovi 153-159. - Abstract: Synthesis of informacion requests in planning timetable on railways.
Usled povećanja zahteva za prevozom i obima železničkog saobraćaja, složenosti planiranja i odvijanja železničkih operacija, povećava se značaj računarske podrške odlučivanju u toku planiranja, projektovanja i konstrukcije reda vožnje i upravljanja saobraćajem u izvršenju reda vožnje. Razvoj efikasnih metoda, modela i algoritama za projektovanje i izradu reda vožnje omogućava dobijanje savremenog reda vožnje na železnici. Zato mnogi železnički upravljači infrastrukture i železnički operateri ulažu u softverske sisteme - da bi poboljšali pouzdanost svojih planskih procesa. Primena savremenih računarskih metoda može biti od velike pomoći za planere, konstruktore ili dispečere.

Red vožnje je od suštinskog značaja za funkcionisanje železnice. Izrada reda vožnje visokog kvaliteta je složen proces koji zahteva smanjenje vremena za proračune i konstrukciju trasa, izradu varijantnih redova vožnje odnosno izbor najboljeg od ponuđenih rešenja po definisanim kriterijumima.

U radu su u funkciji izrade reda vožnje razmatrani: železnički kapacitet, koherentnost između potrošnje kapaciteta i tačnosti, stabilnost reda vožnje, robustnost reda vožnje, vremenski dodaci i način njihovog unošenja u trasu voza, zone kondenzacije i zone kompenzacije, kašnjenja odnosno tačnost i pouzdanost, mrežni efekati, homogenost i heterogenost, cikličnost i simetrija reda vožnje. Takođe, detaljno su analizirani, po svojoj arhitekturi i funkcionalnosti, sistemi Path Coordination System (PCS), ROMAN, ROUTES, OPTIMUS, OpenTrack, OpenTimeTable, RailSys i RuT. Svaki od ovih sistema je dizajniran za mnoge slične ili iste namene, ali za različite korisnike, zbog savremenih platformi, uz obezbeđivanje uzajamne razmene informacija.
LOADING LIST...
LOADING LIST...