Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Modeli merenja i unapredjenja efikasnosti logistickih procesa distribucije proizvoda : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Modeli merenja i unapredjenja efikasnosti logistickih procesa distribucije proizvoda : doktorska disertacija



Andrejic, Milan M. - Prvi autor
Bojovic, Nebojsa J. - Mentor
Kilibarda, Milorad J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Nikolicic, Svetlana S. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. M. Andrejic]
2015
Beograd
161, XV listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Models for measuring and improving efficiency of logistics processes in product distribution. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 25.05.2015. - Bibliografija: listovi 148-161. - Rezime ; Abstract.
Moderna tržišta karakteriše izrazito zahtevna kompetencijska borba kompanija u cilju opstanka i postizanja konkurentnosti. Pred kompanijama je postavljen izazov koji podrazumeva pronalaženje optimalnog odnosa između ostvarenih ciljeva i utrošenih resursa. Jedan od osnovnih pokazatelja koji opisuje ovaj odnos jeste efikasnost. Postupak merenja i praćenja efikasnosti u proizvodnim kompanijama u velikoj meri se razlikuje od postupka merenja i praćenja efikasnosti u uslužnim kompanijama. Opipljivost i laka merljivost finalnog proizvoda, kao i upotrebljenih resursa, u velikoj meri olakšavaju merenje efikasnosti proizvodnih procesa. Nasuprot tome, proizvod logističkih kompanija, kao tipičnih uslužnih kompanija, najčešće su transportne, skladišne, pretovarno-manipulativne, špediterske i druge usluge u čijoj realizaciji se angažuju heterogeni resursi kao što su skladišni prostor, vreme, radna snaga, sredstva mehanizacije, energija, itd. Njihovu upotrebu nije lako izmeriti. Predmet istraživanja ove disertacije jeste merenje i unapređenje efikasnosti logističkih procesa koji se pojavljuju u procesu distribucije proizvoda, kao i utvrđivanje uticaja različitih faktora na ukupnu efikasnost. Merenje i unapređenje efikasnosti logističkih procesa u distribuciji proizvoda predstavlja kompleksan proces koji zahteva sagledavanje svih podsistema, procesa i aktivnosti, kao i uticaja različitih finansijskih, operativnih, ekoloških, kvalitativnih i drugih faktora. Za razliku od pristupa u literaturi koji su bazirani na parcijalnom merenju efikasnosti, u ovoj disertaciji je razvijen novi hibridni pristup merenja i unapređenja efikasnosti logističkih procesa, koji integriše različite tipove efikasnosti uz istovremeno merenje i definisanje korektivnih akcija. U ovoj disertaciji razvijeni su novi modeli merenja i unapređenja efikasnosti logističkih procesa distribucije proizvoda. Razvijeni modeli su podeljeni u dve grupe. U prvom delu su razvijeni modeli merenja i unapređenja efikasnosti distributivnih centara i logističkih procesa koji se realizuju u njima. U okviru ovog dela razvijen je model za merenje efikasnosti distributivnih centara kao čvorova u distributivnim kanalima uz prisustvo velikog broja pokazatelja. U istom delu je razvijen i model merenja efikasnosti logističkih procesa u distributivnim centrima čiju osnovu čini pristup dekompozicije efikasnosti. U disertaciji je razvijena i druga grupa modela za merenje i unapređenje efikasnosti distributivnih kanala i logističkih procesa koji se pojavljuju u njima. Razvijeni modeli pružaju informacije o korektivnim akcijama kojima se može unaprediti efikasnost. Pored prethodno navedenog identifikovani su glavni faktori koji utiču na efikasnost. Razvijeni modeli testirani su na različitim realnim sistemima. Analiza rezultata pokazuje izuzetnu pogodnost primene razvijenih pristupa za merenje i unapređenje efikasnosti logističkih sistema procesa.
LOADING LIST...
LOADING LIST...