Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Metodologija za obracun i upravljanje troskovima univerzalne postanske usluge : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Metodologija za obracun i upravljanje troskovima univerzalne postanske usluge : doktorska disertacija



Blagojevic, Mladenka Z. - Prvi autor
Markovic, Dejan D. - Mentor
Kujacic, Momcilo D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Radojicic, Valentina Dz. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Sarac, Dragana - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. Z. Blagojevic]
2014
Beograd
231 list : tabele ; 30 cm + CD-ROM
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Methodology for cost accounting and managing of the universal postal service. - Biografija: list 237. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 05.09.2014. - Bibliografija: listovi 149-160. - Rezime ; Abstract.
Osnovni predmet istraživanja ove disertacije su troškovi univerzalne usluge, uz kreiranje metodologije za obračun i upravljanje troškovima univerzalne usluge i vođenje odvojenog računovodstva operatora. U ovako definisanom predmetu sadržan je i problem redefinisanja i optimizacije poštanske mreže potrebne i dovoljne za pružanje univerzalne usluge, kako u pogledu broja pristupnih tačaka, tako i u pogledu nalaženja rešenja za smanjenje troškova univerzalne usluge, a samim tim i poštanske mreže kojom se usluga pruža.

Brojni problemi obračunskih postupaka sa opštim troškovima ukazuju na neophodnost koncipiranja nove metodologije za obračun i upravljanje troškovima. Osnovni cilj disertacije je rešavanje problema upravljanja troškovima u poštanskom saobraćaju zasnovano na aktivnostima, uz kreiranje metodologije za obračun i upravljanje troškovima univerzalne usluge i vođenje odvojenog računovodstva operatora. Time bi se postiglo sprečavanje subvencionisanja komercijalnih poštanskih usluga iz prihoda od rezervisanih poštanskih usluga.

Izložena problematika predstavlja motiv za izbor teme u vezi sa rešavanjem postojećih problema u obračunu troškova univerzalne poštanske usluge. U disertaciji je razvijena nova metodologija koja je prilagođena specifičnostima poštanske delatnosti, bazira se na metodu obračuna troškova zasnovanom na aktivnostima i određuje stvarne troškove univerzalnog servisa i sprečava finansiranje neuniverzalnih usluga iz prihoda od univerzalne usluge. Tokom procesa kreiranja metodologije korišćeno je nekoliko metoda i pristupa, a prvi od njih je metod obračuna troškova zasnovan na aktivnostima koji je prepoznat kao najpogodniji za primenu u poštanskom sektoru. Izvorna i tradicionalna varijanta ovog metoda, poznata kroz literaturu, originalno je modifikovana i prilagođena specifičnostima poštanskog sektora i testirana na poslovanju javnog poštanskog operatora. Zatim su korišćeni, takođe originalni, pristupi za redefinisanje javne poštanske mreže, kako bi se dobio broj pristupnih tačaka potreban i dovoljan za obavljanje univerzalne usluge. Za dobijanje troškova sada optimizovane i redefinisane mreže korišćeni su principi standardnih i prosečnih troškova. Na ovakav način optimizovani troškovi bili bi priznati operatoru i nadoknađeni nekim od modela finansiranja univerzalne usluge. Primenom kreirane metodologije postiglo bi se povećanje efikasnosti javnog poštanskog operatora, lakše praćenje tokova liberalizacije poštanskog tržišta i povećanje pouzdanosti i kvaliteta univerzalne usluge.

Dobijeni rezultati, koji se smatraju dobrim, pokazuju da razvoj i implementacija nove metodologije bazirane na aktivnostima i prosečnim i standardnim troškovima poštanskog operatora može značajno doprineti poboljšanju trenutnog stanja u oblasti obračuna troškova poštanskih usluga.
LOADING LIST...
LOADING LIST...