Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Logisticki aspekti menadzmenta protektiranja pneumatika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Logisticki aspekti menadzmenta protektiranja pneumatika : doktorska disertacija



Dabic-Ostojic, Svetlana A. - Prvi autor
Bojovic, Nebojsa J. - Mentor
Miljus, Momcilo D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Milanovic, Dragan D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. A. Dabic-Ostojic]
2014
Beograd
194 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + CD-ROM
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobraćajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Logistics aspects of management for tire retreading. - Spisak termina i skracenica: listovi 176-177. - Biografija autora: listovi 190-191. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 20.06.2014. - Bibliografija: listovi 166-175. - Rezime ; Abstract.
Najveći broj zahteva 80-ih godina prošlog veka odnosio se na čistoću vode i vazduha, koji su zajedno sa ostalim ekološkim imperativima, postaje jedna od najvažnijih tema danas. Ovo uključuje smanjenje korišćenja sirovina i njihovu štednju, odnosno redukciju otpadnih materijala. Cilj je usmeren na to da se ono što se proizvede i određeno vreme koristi, na kraju svog životnog veka, i uz eventualne intervencije ponovo vrati u upotrebu i to sa osobinama koje se ne razlikuju od karakteristika originalnih, izvornih sirovina ili proizvoda. Iz tog razloga, prisutna je tendencija i direktiva uvođenja reciklaže u proces industrijske proizvodnje. Neposredno sa tim tendencijama, mesto i uloga logistike u industrijskoj proizvodnji, kao i značaj upravljačke podrške, odnosno menadžmenta, postaju značajniji i veći. Pri tome, u savremenom poslovanju, industrijska proizvodnja, kao ni bilo koja druga privredna delatnost, ne bi se ni mogla zamisliti bez odgovarajuće logističke podrške i savremenog menadžmenta.

U gotovo svim delatnostima ljudi i potrošnji se na različitim mestima nađu proizvodi koji su van funkcije. To su proizvodi koji su grupisani u klasu onih koji su završili svoj radni vek, takozvani (End Of Life) EOL proizvodi, pri čemu značajan deo njih nije u potpunosti izgubio prvobitne osobine, odnosno neki nivo upotrebljivosti. Zbog toga isti nisu predodređeni da u momentu kada završe životni vek budu upućeni na deponiju, odnosno dobiju tretman otpada. Imajući u vidu prethodne tendencije, u ljudskim delatnostima.

U ovom radu akcenat je stavljen na onaj deo industrijske logistike koji se odnosi na tretman korišćenih proizvoda. Skup zadataka u industrijskoj logistici korišćenih proizvoda, pod uslovom da isti ne završavaju na deponijama, je veoma kompleksan i još uvek je nedovoljno istraženo područje, sa velikim brojem problema i mogućnosti za predlog novih i racionalizaciju postojećih rešenja. Sa logističkog aspekta, zadatak je da se opišu postojeće i analiziraju mogućnosti za ponovnu upotrebu korišćenih vozila i njihovih delova, pri čemu je akcenat usmeren na onaj deo industrijske logistike koji se odnosi na tretman korišćenih pneumatika kao delova ELV (End of Life Vehicles)-a. Jedan od motiva istraživanja koji su sprovedeni u radu jeste da se pneumatici koji završe svoj radni vek u što većem obimu iskoriste, pre nego što budu upućeni na deponiju. Jedini oblik tretmana kojim se pneumatik ponovo može staviti u osnovnu/prvobitnu funkciju je protektiranje. Shodno tome, rad obuhvata nekoliko oblasti:

1) vezan je za proces protektiranja pneumatika; odnosi se na povećanje učinka pogona za obavljanje delatnosti (kod nas se ovakvi kompleksi nazivaju protektirnice-pogoni za protektiranje) i to sa postojećim resursima (ili minimalnim ulaganjima);

2) odnosi se na ekonomsku isplativost protektiranja - da li se eventualnim povećanjem učinka protektirnica mogu ostvariti dobiti, kako za sam pogon, tako i za korisnika;

3) povezan je sa pitanjima koja se odnose na eksploataciju pneumatika; potrebno je za svaki pneumatik (kada se “potroši” njegov gazeći sloj), doneti odluku: da li ga protektirati ili ne? (ovde su posebno razmatrani uticaji i kauzalnost parametara koji se odnose na na “istoriju” pneumatika pre i posle protektiranja).
LOADING LIST...
LOADING LIST...