Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Optimizacija trase zeleznicke pruge : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Optimizacija trase zeleznicke pruge : doktorska disertacija



Kosijer, Milana V. - Prvi autor
Rusov, Srdjan L. - Mentor
Stanojevic, Milorad J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Ivic, Milos S. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Popovic, Zdenka J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. V. Kosijer]
2013
Beograd
XIII, 157 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + CD-ROM
Na spor. nasl. str.: Railway route optimization. - Biografija autora: list 157. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.01.2014. - Bibliografija: listovi 145-150. - Sazetak ; Abstract.
Predmet istraživanja u ovoj disertaciji je trasa železničke pruge u pojedinim fazama njenog planiranja i projektovanja, odnosno analiza varijantnih rešenja trase, njihovo vrednovanje i rangiranje. Cilj istraživanja je definisanje metodologije za odredjivanje najpovoljnije varijante trase železničke pruge sa aspekta zahteva koji se postavljaju savremenoj saobraćajnoj infrastrkturi. Mnoge analize, vezane za objekte železničke infrastrukture nastale u prošlosti, ukazuju na česte investicione promašaje i pojavu negativnih posledica u toku njihove izgradnje i eksploatacije. Postoji više razloga koji su dovodili do ovih pojava, a jedan od njih vezan je za nedostatke tada primenjivanih kako metodologija planiranja i projektovanja, tako i metodologije vrednovanja varijantnih rešenja ovih objekata. Metodologija predložena u ovoj disertaciji predvidja primenu sistemskog pristupa i iterativnog optimizacionog procesa koji osim finansijsko-ekonomskog kriterijuma uključuje i primenu tehničko-tehnoloških, saobraćajnih, prostornih i ekoloških kriterijuma. Razlog za primenu ovakvog procesa je što železničke pruge pripadaju skupu diskretnih sistema za čiji opis se ne može formulisati sveobuhvatni matematički model, nego se moraju generisati varijantna rešenja trase železničke pruge. To zahteva da se u okviru ovog procesa, na osnovu usvojenog opšteg cilja i liste kriterijuma, primeni prvo preliminarno odlučivanje (rangiranje i izbor dopustivih varijantnih rešenja), a zatim i finalno odlučivanje (izbor najpovoljnijeg rešenja). Za rešavanje izbora najpovoljnije trase železničke pruge u okviru disertacije korišćena je metoda VIKOR, metoda zasnovana na kompromisnom programiranju. Predloženi model za optimizaciju trase železničke pruge testiran je na primeru rangiranja kreiranih varijantnih rešenja za rekonstrukciju deonice postojeće jednokolosečne pruge Indjija - Novi Sad i potvrdio je svoju praktičnu primenu i upotrebljivost.
LOADING LIST...
LOADING LIST...