Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Prilog analizi saobracajnog procesa na signalisanoj raskrsnici : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Prilog analizi saobracajnog procesa na signalisanoj raskrsnici : doktorska disertacija



Celar, Nikola Dj. - Prvi autor
Vukanovic, Smiljan M. - Mentor
Jovic, Jadranka J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Martic, Milan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[N. Dj. Celar]
2013
Beograd
IV, 175 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Contribution to the traffic process analysis at signalized intersections. - Biografija autora: list [176]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 29.10.2013. - Bibliografija: listovi 143-150. - Rezime ; Abstract.
Doktorska disertacija prikazuje originalan pristup analizi saobraćajnog procesa na signalisanoj raskrsnici i utvrđivanju osnovnog pokazatelja efikasnosti – vremenskih gubitaka.

Aktuelne metode i modeli ne obezbeđuju preciznu procenu vrednosti gubitaka. Kao osnovni nedostaci navode se pojednostavljena teorijska interpretacija procesa u okviru neeksperimentalnih, odnosno indirektnost istraživanja i veličina uzorka u okviru eksperimentalnih metoda. Formiranje objektivnih metoda utvrđivanja gubitaka zahteva potpunu spoznaju procesa u kome dolazi do njihovog nastajanja. U radu je formirana metodologija istraživanja parametara u procesima kretanja vozila u zoni signalisane raskrsnice. Osnovu metodologije predstavlja metod utvrđivanja trajektorija kretanja vozila primenom GPS tehnologije prikupljanja podataka. Primenom metodologije obezbeđuje se formiranje trajektorija vozila visokog nivoa preciznosti i detaljnosti, što predstavlja osnovu za analizu saobraćajnog procesa, utvrđivanje vrednosti osnovnih parametara i njihovog uticaja na vremenske gubitke. Rezultati istraživanja na signalisanim raskrsnicama i formirani zaključci se u određenim segmentima razlikuju od onih koje su utvrdili drugi autori.

Na osnovu istraživanja razvijen je analitički model vremenskih gubitaka za nezasićena stanja. U modelu, ukupni vremenski gubici se posmatraju na mikroskopskom nivou, kroz komponente gubitaka koje nastaju u procesima kretanja vozila u različitim tipovima trajektorija.

Analitički model predstavlja osnovu formiranog metoda eksperimentalnog utvrđivanja vremenskih gubitaka (MEIS). U okviru metoda gubici se utvrđuju na osnovu direktnog istraživanja vremenske komponente kretanja svakog pojedinačnog vozila koje je ostvarilo vremenski gubitak.

Na osnovu rezultata praktične primene na signalisanim raskrsnicama u Beogradu, zaključeno je da je formirani metod validan u postupku utvrđivanja ukupnih vremenskih gubitaka za nezasićena stanja, kao i da se njegovom primenom eliminišu neki od osnovnih nedostataka postojećih metoda utvrđivanja gubitaka.
LOADING LIST...
LOADING LIST...