Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Metod ocene predjenog puta i emisije stetnih gasova drumskih vozila : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Metod ocene predjenog puta i emisije stetnih gasova drumskih vozila : doktorska disertacija



Momcilovic, Vladimir M. - Prvi autor
Popovic, Jovan B. - Mentor
PAPIC, Vladimir D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
DUBOKA, Cedomir V. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[V. M. Momcilovic]
2013
Beograd
XXV, 327 listova : ilustr. ; 30 cm + CD-ROM
Na spor. nasl. str.: Method for the assessment of road vehicles' annual distance travelled and related harmful gas emissions. - Biografija autora: listovi 317-318. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.05.2013. - Bibliografija: listovi 280-288. - Rezime ; Abstract ; Résumé ; Resumen.
U ovoj disertaciji se istražuje uticaj godišnjeg i ukupnog predjenog puta drumskih motornih vozila u različitim eksploatacionim uslovima na emisiju zagadjujućih materija (štetnih gasova i gasova sa efektom staklene bašte). Postavljena je osnova za unapredjenje sistematizacije i obuhvatnosti baze podataka, tj. dat je predlog unapredjenja baze vozila uvodjenjem novih podataka od značaja za kvalitetnu ocenu emisije (kao što su alternativna goriva/pogoni, tehnologija kontrole emisije – Euro standard, predjeni put i dr.) i nove nacionalne klasifikacije voznog parka usaglašene sa zahtevima modela COPERT 4 za ocenu emisije drumskih motornih vozila.

Na bazi relevantnih svetskih iskustava formulisana je metodologija istraživanja predjenog puta na nacionalnom i regionalnom nivou. Istraživanje se zasniva na anketi vozača u stanicama tehničkih pregleda i upitnicima koji su popunjavani u transportnim preduzećima. Odredjene su relevantne vrednosti predjenog puta po klasama vozila (kategorijama, podkategorijama i tehnologijama kontrole emisije). Dat je i predlog metodologije istraživanja u cilju utvrdjivanja merodavnog predjenog puta inostranih vozila na nacionalnoj teritoriji i nacionalnih vozila u inostranstvu. Na emisiju zagadjujućih materija utiče i ponašanje vozača. Ispitan je uticaj tehničkog stanja i starosti vozila na količinu i sastav emisije zagadjujućih materija, sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji: starost, tehničko stanje vozila i sistem kontrole emisije zagadjujućih materija (tj. sastava i količine štetnih gasova) na tehničkom pregledu vozila.

Za ocenu emisije je korišćen savremeni model COPERT 4, koji doprinosi relevantnosti dobijenih rezultata u ovoj disertaciji. Kvantifikovan je uticaj drumskih motornih vozila na aerozagadjenje u R. Srbiji za 2011. godinu prema zahtevima Okvirne konvencije o klimatskim promenama Ujedinjenih Nacija (UNFCCC) i izvršena uporedna analiza sa rezultatima za ranije godine. Značaj kvantifikacije ogleda se prvenstveno u dobijanju referentnih polaznih vrednosti emisije radi ocene efekata stimulativnih ili restriktivnih mera usmerenih na poboljšanje tehničkog stanja motornih vozila, odnosno na smanjenje intenziteta njihovog korišćenja. Na bazi dobijenih ocena emisije izvršena je klasifikacija sektora drumskog transporta po uticaju na životnu sredinu i to kako po trenutnim količinama i sastavu emisije, tako i po njihovim trendovima rasta sa aspekta lokalnog aerozagadjenja i globalnih klimatskih efekata.
LOADING LIST...
LOADING LIST...