Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Razvoj modela za izbor i uoblicavanje komisione zone : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Razvoj modela za izbor i uoblicavanje komisione zone : doktorska disertacija



Djurdjevic, Dragan B. - Prvi autor
Miljus, Momcilo D. - Mentor
Kilibarda, Milorad J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
GAJIC, Vladeta M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. B. Djurdjevic]
2012
Beograd
VI, 151 listova : ilustr. ; 30 cm + CD-ROM
Na spor. nasl. str.: Development of models for order picking area selection and design. - Biografija autora: list 148. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 31.05.2013. - Bibliografija: listovi 127-133. - Rezime ; Abstract.
U savremenim uslovim poslovanja skladište je bitna logistička komponenta lanaca snabdevanja. Pred njega se postavljaju sve kompleksniji zadaci, što u značajnoj meri usložnjava njegovu strukturu i funkcionisanje – pre svega procesa koji se realizuju. Od tih procesa, a naročito u slučaju skladišta distributivnog tipa (Distributivnog centra), posebno mesto imaju procesi komisioniranja. Performanse procesa komisioniranja su u velikoj meri zavisne od izabrane – primenjene tehnologije skladištenja, layout-a, tehnološkog oblika komisionog sistema, i načina na koji je sam proces organizovan i upravljan. Veoma značajan aspekt ovog problema, do sada nedovoljno istražen u literaturi, odnosi se direktno na pitanje izbora i uobličavanja komisione zone. Ovaj problem u svom integralnom obliku bio je predmet istraživanja u okviru ove disertacije. Za rešavanje problema izbora i uobličavanja komisione zone je predložena i razvijena nova iterativna procedura sa dva hijerarhijska nivoa odlučivanja. Na prvom nivou – u okviru konceptualne faze identifikuju se prihvatljive varijantne tehnološke koncepcije komisione zone. Za dolaženje do skupa prihvatljivih varijanti se predlaže i primenjuje novi metodološki pristup koji, u odnosu na standardne, omogućava brže rešavanje zadataka generisanja i izbora. Nа drugom nivou procedure, u fazi uobličavanja varijanti, pristupa se njihovom dovodjenju u svoj najpovoljniji oblik. Tom prilikom se odredjuju bitni projektni parametri sa ciljem ostvarenja zadatih performansi skladišnog sistema, odnosno njegovog sistema za komisioniranje. Centralno mesto na ovom nivou procedure ima odredjivanje veličine komisione zone zbog njenog velikog uticaja na performanse i operativne troškove. Za odredjivanje optimalne veličine komisione zone predlaže se primena odgovarajućeg iterativnog postupka. U okviru ovog postupka za rešavanje odredjenih zadataka odlučivanja koriste se odgovarajući parcijalni modeli (pre svega za optimalnu alokaciju skladišnog kapaciteta na robe i za procenu specifičnih skladišnih troškova). U postupak odredjivanja optimalnih veličina komisione zone uključene su sve izabrane varijantne koncepcije identifikovane na prvom hijerarhijskom nivou. Procedura se završava, shodno uvedenim kriterijumima, izborom predloga rešenja koncepcije komisione zone koji se koristi u daljim fazama procesa projektovanja skladišta. Radi demonstracije predložene procedure dat je prikaz njene primene na karakterističnom zadatku projektovanja komisione zone u skladištu. Analiza ostvarenih rezultata je pokazala značajan nivo primenljivosti ove procedure i njenih parcijalnih modela na rešavanje problema u domenu izbora i uobličavanja komisione zone u procesu tehnološkog projektovanja skladišta.
LOADING LIST...
LOADING LIST...