Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Primena menadzmenta rizika u sistemu upravljanja sigurnoscu transportnog aviona : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Primena menadzmenta rizika u sistemu upravljanja sigurnoscu transportnog aviona : doktorska disertacija



Cokorilo, Olja V. - Prvi autor
Vasov, Ljubisa S. - Drugi autori
Martic, Milan M. - Drugi autori
Gvozdenovic, Slobodan M. - Mentor
656.7
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[O. Cokorilo]
2010
Beograd
149 listova : ilustr. ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 14.06.2010. - Bibliografija: listovi 145-149. - Rezime ; Summary.
- - Primena menadzmenta rizika u sistemu upravljanja sigurnoscu transportnog aviona [Elektronski izvor]. - 1 elektronski opticki disk (CD-ROM) ; 12 cm
Izložena sinteza rezultata analize i predlog metoda definiše koncept upravljanja rizikom koji bi omogućio poboljšanje aktuelnog nivoa bezbednosti za posmatrani sistem u kome se izvršavaju operacije vazduhoplova. Frekvencija udesa vazduhoplova u fazi sletanja modelirana je na osnovu realnih parametara okruženja u kome se izvodi sletanje: godišnji broj operacija sletanja na posmatranom aerodromu, verovatnoća udesa u sletanju, geometrijske karakteristike vazduhoplova, letno-tehničke karakteristike vazduhoplova, efektivna površina objekta od interesa, itd. Za potrebe disertacije, a u cilju vizualizacije dobijenih rezultata, uveden je pojam ruža rizika za definisanje „opasnih“ zona u okolini aerodroma.

Na samom početku disertacije, u uvodnom delu, definisani su opšti pojmovi koji se odnose na bezbednost vazdušnog saobraćaja, sa posebnim kritičkim osvrtom na Program mera bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, kao i na troškove relevantne za bezbednost u vazdušnom saobraćaju. Definisana je osnovna postavka problema kroz savremeni pristup koncepta bezbednosti u vazdušnom saobraćaju zasnovan na preporukama ICAO (Safety Management Manual (SMM), Doc 9859 AN/460).

U drugom poglavlju disertacije prikazan je pregled dosadašnjih istraživanja u pogledu tradicionalnog i savremenog pristupa bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Prikazan je opšti koncept rizika u vazdušnom saobraćaju koji predstavlja osnov za postavljanje, uvođenje i održavanje sistema upravljanja bezbednošću na kome se bazira disertacija.

U trećem poglavlju disertacije prikazani su opšti koncepti primene menadžmenta rizika u vazdušnom saobraćaju. Analiziran je sekvencijalni pristup sistema upravljanja bezbednošću u vazdušnom saobraćaju. Razmatran je ekonomski aspekt upravljanja rizikom i primena metoda menadžmenta rizika u cilju poboljšanja aktuelnog nivoa bezbednosti u dinamičkom okruženju vazduhoplova koji objedinjuje sledeće korake: ciljevi menadžmenta rizika, osnovni principi menadžmenta rizika, postupak za sprovođenje procesa menadžmenta rizika, implementacija procesa menadžmenta rizika, rizik/dobit, prihvatanje rizika, opšte preporuke menadžmenta rizika, odgovornosti u sprovođenju menadžmenta rizika.

Četvrto poglavlje disertacije posvećeno je detaljnoj analizi teorijskih koncepcija izvršenja operacija sletanja vazduhoplova u funkciji njegovih letno-tehničkih karakteristika. Faza sletanja je obrađena u skladu sa Airbus metodom, a u skladu sa EU-OPS i FAR-121 preporukama. Detaljno je obrađena faza sletanja kroz sledeće elemente: potrebna dužina staze za sletanje, performanse u sletanju, stvarna dužina staze za sletanje (Actual Landing Distance – ALD), performanse u neuspelom prilazu, uticaj spoljnih parametara, zahtevana dužina staze za sletanje (Required Landing Distance – RLD), masa aviona u sletanju, zahtevi u letu.

U petom poglavlju disertacije izvršena je analiza udesa u fazi sletanja u periodu od 1997 do 2006. godine. Analizom su obuhvaćeni udesi u sletanju u redovnom i vanrednom prevozu putnika i robe bazirani na publikovanim podacima Aviation Safety Network. Analiza se odnosi na različite regione, tipove vazduhoplova, tipove pogonske grupe vazduhoplova i različite uzroke nastajanja udesa u sletanju. Prikazana je originalna raspodela udesa po uzroku nastajanja udesa, koja se odnosi na udese nastale u fazi sletanja.

U šestom poglavlju je za potrebe disertacije i dalja istraživanja iz oblasti sistema upravljanja bezbednošću u vazdušnom saobraćaju, razvijen model za ocenu rizika koji generiše vazduhoplov u fazi sletanja. Model omogućava brzu validaciju rizika od potencijalnog udesa vazduhoplova. Pojam ruža rizika uvodi se za potrebe disertacije, a u cilju vizualizacije dobijenih rezultata. Princip određivanja ruže rizika može se klasifikovati prema fazama leta i tipu vazduhoplova kojim se obavljaju određene operacije na posmatranom aerodromu. Konačan izgled ruže rizika ima za cilj da definiše „opasne“ zone oko vazduhoplova, odnosno aerodroma koje bi prema realizovanom saobraćaju mogle da ugroze bezbednost letenja, odnosno da dovedu do kolizije vazduhoplova i objekata koji se u toj zoni nalaze. Ova originalna metoda, razvijena u disertaciji, zasnovana je na univerzalnim principima na bazi formule četri faktora (Four-Factor Formula) koja uključuje (1) broj operacija; (2) verovatnoću udesa vazduhoplova; (3) verovatnoću udara aviona u površinu od 1nm2 na kojoj se nalazi objekat; (4) veličinu posmatranog objekta. Izložena sinteza rezultata analize i predlog metoda definiše koncept upravljanja rizikom koji bi omogućio poboljšanje aktuelnog nivoa bezbednosti za posmatrani sistem u kome se izvršavaju operacije vazduhoplova. Na kraju poglavlja prikazani su rezultati testiranja predloženog modela, verifikacija modela i kritička analiza dobijenih rezultata.

U sedmom poglavlju, za potrebe realizacije Cost-Benefit analize u procesu sprovođenja sistema upravljanja bezbednošću u vazdušnom saobraćaju, prikazana je metodologija za ocenu ukupnih troškova udesa transportnog aviona. Metodologija je zasnovana na parametrima okruženja, kao i samim karakteristikama vazduhoplova i primenljiva je na širokom dijapazonu kritičnih situacija (katastrofa, nesreća, teži udes, lakši udes, nezgoda). U savremenim istraživanjima, primena ekonomskih mera u redukciji rizika predstavlja sastavni deo analize SMS.

U osmom poglavlju izložen je zaključak kao i kritička procena doprinosa ostvarenog istraživanja, mogućnost implementacije u postojeće sisteme upravljanja bezbednošću, nedostaci i pravci budućih istraživanja. U sedmom poglavlju su jasno navedeni i obrazloženi doprinosi rada.

Na kraju disertacije je dat spisak referentne literature, koje su relevantne i pokrivaju najvažniju klasičnu i savremenu literaturu iz predmetne oblasti, kao i prilog u kome je prikazana: formulacija modela Pi{B/RWYA} za definisanje verovatnoće pojave udesa aviona u fazi sletanja na određenoj lokaciji, rezultati testiranja i verifikacije modela.
LOADING LIST...
LOADING LIST...