Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Inteligentni rezervacioni sistem vazduhoplovnog prevozioca : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Inteligentni rezervacioni sistem vazduhoplovnog prevozioca : doktorska disertacija



PAVKOVIC, Goran Dj. - Prvi autor
Cupic, Milutin E. - Drugi autori
Cangalovic, Mirjana - Drugi autori
BABIC, Obrad J. - Drugi autori
Tosic, Vojin S. - Drugi autori
Kalic, Milica Dj. - Drugi autori
Teodorovic, Dusan B. - Mentor
656.7
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[G. Pavkovic]
2000
Beograd
II, 186 listova : graf. prikazi ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 18.10.2001. - Bibliografija: listovi 184-186. - Summary.
Vazduhoplovni prevozilac zeli da upravljanjem prodajom sedista, u slucaju postojanja vise tarifnih klasa, odstvari sto veci prihod. Zahtevi putnika za rezervacijom sedista u razlicitim tarifnim klasama se ispostavljaju u slucajnim vremenskim trenucima. Na taj nacin vazduhoplovni prevozilac retko moze da ostvari maksimalan moguci prihod od prodaje sedista. U disertaciji se razmatra modifikovan ugnezdjen rezervacioni sistem jednog vazduhoplovnog prevozioca. Problem upravljanja prodajom sedista je razmatran na tri razlicita oblika mreze: jedan leg, dva povezana lega na kojima se odvija let sa jednim medjusletanjem i dva haba kojima gravitiraju manji aerodromi. U disertaciji se pretpostavlja da su poznati statisticki podaci za svaki ispostavljeni putnicki zahtev na ranije realizovanim letovima i istoj mrezi. Svi razvijeni modeli su zasnovani na fazi logici. U prvom slucaju kada mreza sadrzi samo jedan leg na kome se obavlja non-stop let formirana su dva modela. Primenom prvog modela se odredjuje kada avion sadrzi samo dve tarifne klase, dok drugi model razmatra slucaj kada avion sadrzi tri ili vise tarifnih klasa. U modelima koji se odnose na dva lega i dva haba se pretpostavlja da avion sadrzi dve ili vise tarifnih klasa, dakle nema ogranicenja u odnosu na broj tarifnih klasa. Svi modeli su testirani na velikom broju razlicitih numerickih primera. Vrednost prihoda koji su odredjeni primenom razvijenih modela za sva tri oblika mreze uporedjeni su sa optimalnim prihodima koji su poznati samo u slucaju da je u potpunosti moguce predvideti proces rezervacije sedista. Na numerickim primerima je pokazano da se primenom razvijenih modela dobijaju veoma dobra resenja (bliska optimalnim). Prihodi dobijeni primenom modela ocekivanog granicnog sedista od prodaje sedista (EMSR model - Expected Marginal Seat Revenue Model) korisceni su za poredjenje sa prihodima dobijenim primenom razvijenih modela u slucaju kada mreza sadrzi jedan leg. Poredjenja prihoda dobijenih primenom fazi logike i EMSR modela su pokazala da su vrednosti prihoda bliske.
LOADING LIST...
LOADING LIST...