Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Projektovanje transportnih mreza primenom evolucionog racunarstva : mreza za prenos ekspres postanskih posiljaka : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Projektovanje transportnih mreza primenom evolucionog racunarstva : mreza za prenos ekspres postanskih posiljaka : doktorska disertacija



Cupic, Aleksandar M. - Prvi autor
Teodorovic, Dusan B. - Mentor
Kovacevic-Vujcic, Vera - Thessis Adv. Member/Član komisije
Dimitrijevic, Branka S. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[A. M. Cupic]
2014
Beograd
V, 181 list : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + CD-ROM
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Transportation network design by evolutionary computation : an express postal parcel delivery network case. - Biografija autora: listovi 177-178. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 25.12.2014. - Bibliografija: listovi 152-176. - Rezime ; Abstract.
Ekspres usluga prenosa paketa u mnogim zemljama podrazumeva dostavu pošiljaka „od vrata do vrata” na najbrži mogući način u okviru ekonomičnosti. Kompanije koje se bave ovim poslom najčešće vrše prenos pošiljaka kroz tzv. „hub and spoke” mrežu, odnosno transportnu mrežu sa jednim ili više glavnih preradnih/sortirnih centara – habova u kojima se vrši koncentracija tokova pošiljaka. Razlog za organizovanje takve mreže je efekat smanjivanja troškova transporta između habova zbog velikog broja paketa koji se prevoze između njih. U habovima se pošiljke razmenjuju između drumskih vozila, železničkih vagona i aviona kojima se vrši transport do/od haba u procesu koji se naziva sortiranje (prerada) pošiljaka.

U cilju pravilne organizacije transporta pošiljaka unutar određenog regiona poštanske/kurirske kompanije moraju doneti prave odluke u vezi sa brojem habova za razvrstavanje pošiljaka, njihovim lokacijama, kao i sa alociranjem dostavnih područja svakom od habova. Ovaj problem rešavan je u radu kao višekriterijumski. Predloženi model zasnovan je na kompromisnom programiranju i genetskim algoritmima. Osim toga, pored osnovnog pristupa, ponuđen je i interaktivni pristup rešavanju problema.

Razvijeni model mogao bi se implementirati na mrežama sa velikim brojem čvorova. U radu je predstavljena studija slučaja za prenos pošiljaka u Srbiji.

U doktorskoj disertaciji se rešava problem iz oblasti projektovanja transportnih mreža za prenos poštanskih pošiljaka. Ovaj problem je jedan od najvažnijih problema koji se javljaju u poštanskom saobraćaju a po svojoj prirodi spada u grupu lokacijskih problema. Osnovni cilj disertacije je formulacija i rešavanje problema lociranja centara za preradu poštanskih pošiljaka, određivanje saobraćajnih veza kao i redova prevoza za svaki čvor na mreži. Pravilnom lokacijom preradnih centara, definisanjem linija veza na transportnoj mreži kao i reda prevoza i broja odnosno tipa vozila koji saobraćaju na svakoj relaciji postiže se maksimizacija jednog od definisanih kriterijuma ili njihove kombinacije.

Predloženi koncept interaktivnog rešavanja ovog problema pruža donosiocima odluka, kao glavnim korisnicima razvijenih programa, novu dimenziju razumevanja problema koji pokušavaju da reše.
LOADING LIST...
LOADING LIST...