Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Zeleznica na elektromotorni pogon u savremenom gradu : magistarski rad ; " />
Detalji o zapisu Back

Zeleznica na elektromotorni pogon u savremenom gradu : magistarski rad



Vukovic, Dubravka R. - Prvi autor
Filipovic, Snezana M. - Drugi autori
Stamenkovic, Dusan - Drugi autori
MANDIC, Dragomir J. - Mentor
625.1
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D.R. Vukovic]
2010
Beograd
82 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 04.03.2010. - Bibliografija: listovi 79-80. - Rezime ; Resume.
- - Zeleznica na elektromotorni pogon u savremenom gradu [Elektronski izvor] / Dubravka R. Vukovic. - 1 elektronski opticki disk (CD-ROM) ; 12 cm
Aktuelni problemi zeleznice otvaraju pitanje njenog optimalnog koriscenja, u raznim podrucjima. Sve veci broj stanovnika zivi u gradovima, a gradovi dozivljavaju promene, sto problem zeleznice usmerava na gradsko podrucje.

Predmet istrazivanja u ovoj tezi je Zeleznica na elektromotorni pogon u savremenom gradu, koja se istrazuje u cilju njenog optimalnog koriscenja, i to:

1) Ugradjivanja u gradsko podrucje;
2) Uvodjenja u sistem JGTP.

Koriscenje gradske zeleznice je, prema savremenom shvatanju, visekriterijumski problem, te zahteva analizu vise kriterijuma, koji su svrstani u sest opstih grupa: tehnicki, tehnolosko-saobracajni, energetski, ekonomski, ekoloski i urbanisticki.

Pored opstih metoda naucnog istrazivanja, u istrazivanju su koriscene i sopstvene (heuristicke) metode zasnovane na metodi visekriterijumske optimizacije.

Da bi koriscenje zeleznice bilo optimalno i time se unapredio gradski saobracaj, grad i drustvo u celini, u radu je izvrseno sledece:

- Data su osnovna saznanja o zeleznici na elektromotorni pogon;
- Date su osnovne karakteristike savremenog grada;
- Opisan je sistem JGTP, kao znacajna karakteristika savremenog grada;
- Definisani su kriterijumi podsistema JGTP, prema savremenom shvatanju;
- Predlozen je algoritam izbora optimalne lokacije zeleznickog depoa;
- Predlozen je algoritam izbora optimalnog podsistema JGTP;
- Algoritmi su testirani na primeru zeleznice na elektromotorni pogon u gradu Beogradu, pod nazivom "Beovoz", cime je pokazana prakticna primena algoritama.
LOADING LIST...
LOADING LIST...