Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Istrazivanje modela za internet i mobilno bankarstvo sa postansko-kurirskom logistikom : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Istrazivanje modela za internet i mobilno bankarstvo sa postansko-kurirskom logistikom : doktorska disertacija



Stanivukovic, Bojan V. - Prvi autor
Markovic, Dejan D. - Drugi autori
Vukovic, Nahod - Drugi autori
Bukumirovic, Milan M. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[B. Stanivukovic]
2006
Beograd
197 listova : ilustr. ; 30 cm
Na kor. god. izd.: 2007. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 16.02.2007. - Bibliografija: listovi 184-187. - Rezime ; Abstract.
Razvoj racunara, telekomunikacija i Interneta stvorio je uslove za globalizaciju bankarskog poslovanja, odnosno doprineo je potpunoj integraciji lokalnog trzista u nacionalno, a preko njega i u medjunarodno finansijsko trziste. Stratesko opredeljenje automatizacije bankarskog poslovanja su sistemi za sto brzi protok informacija. Dakle, problem je da se bez obzira na geografske distance sto brze i efikasnije povezu klijenti, funkcije i tokovi informacija, roba, usluga i novca. U tom smislu i postanske odnosno kurirske organizacije nasle su svoje mesto u internet i mobilnom bankarstvu kao logisticka podrska odnosno kao veza izmedu proizvodaca,prodavca, banke i kupca. Osnovni problem kojim se bavi ova doktorska disertacija je orginalni model za Internet i mobilno bankarstvo sa postanskom-kurirskom logistikom, strategija dostave robe u elektronskoj trgovini i znacaj strateskih alijansi sa postanskim kompanijama kao i realizacija logisticke podrske poste kroz sistem 3P (Posiljalac, Postanski sitem, Primalac). Da bi model Internet i mobilnog bankarstva sa postansko-kurirskom logistikom bio funkcionalan veoma je vazan koncept kvaliteta.Zato je u radu dat model za monitoring i sistemsku analizu kvaliteta bankarskih usluga i njihov uticaj na kvalitet usluga u postanskom saobracaju kao i definisanje metoda za ocenu kvaliteta bankarskih usluga. U cilju pravilnog funkcionisanja predlozenih modela posebno su definisani principi elektronske naplate racuna i nacin aktiviranja usluge. Sistemski su predstavljeni EIPP (Electronic Invoice Presentment and Payment (EIPP) i EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) modeli i data njihova konparativna analiza. Poseban akcenat je stavljen na mogucnosti poste kao servis provajder EBPP modela i uticaj EBPP modela na kolicinu postanskih posiljaka. Sa druge strane veoma vazan segment je definisanje zastite i bezbednosti u internet i mobilnom bankarstvu sa postansko-kurirskom logistikom u obliku identifikacije i analize rizika kroz operacione, reputacione, pravne, tradicionalne i rizike internacionalnog elektronskog poslovanja. Sumirajuci vaznost predlozenih modela treba imati u vidu da je osnovni problem koji danas resava elektronsko bankarstvo kako se pribliziti korisniku i omoguciti mu potpunu udobnost i dostupnost na 24x7 principu. Internet i mobilno bankarstvo kao najnoviji segmenti elektronskog bankarstva upravo su resili niz lokacijskih, pristupnih i vremenskih problema, tako da im je za potpuni uspeh u opsluzivanju krajnjih klijenata neophodna pravovremena, kvalitetna i bezbedna postansko-kurirska logistika.
LOADING LIST...
LOADING LIST...