Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Inteligentni informacioni sistemi u optimizaciji rute u pomorskom i luckom transportu : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Inteligentni informacioni sistemi u optimizaciji rute u pomorskom i luckom transportu : doktorska disertacija



Bauk, Sanja I. - Prvi autor
Hrle, Zlatko S. - Drugi autori
Vukadinovic, Katarina S. - Drugi autori
Raskovic, Milorad - Drugi autori
Acimovic-Raspopovic, Vladanka S. - Drugi autori
Avramovic, Zoran Z. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. Bauk]
2005
Beograd
S4, O3, G5, U3, 220, Z4 str. : graf. prikazi, tab
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 22.08.2005. - Bibliografija uz svako poglavlje. - Abstract: Intelligent Information Systems to the Route Optimization in Maritime and Port Transportation.
U tezi se razmatraju mogucnosti rjesavanja problema optimizacije rute broda u prekookeanskoj navigaciji i rute AGV-a na savremenom luckom kontejnerskom terminalu, primjenom inteligentnih metoda odlucivanja baziranih na fazi logici i neuralnim mrezama. Istaknuta je potreba za inkorporiranjem ovih metoda u postojece klasicne i inteligentne informacione sisteme u pomorstvu. U domenu fazi logike korisceni su sledeci metodi u izboru preferentnog pravca plovljenja: kompozicija fazi skupa i fazi relacije, fazi visekriterijumsko i fazi viseekspertno-visekriterijumsko odlucivanje. Visok stepen neizvjesnosti u pomorskom transportu je glavni razlog za koriscenje fazi logike. Naime, navigator obicno ne raspolaze preciznim informacijama o buducim vrijednostima parametara relevantnih za optimizaciju rute. Stoga, mora da se sluzi nepreciznim vrijednostima izrazenim fazi skupovima. U ovom dijelu teze, vezanom za fazi logiku, koriscena je takode tehnika fazi razlomljenog linearnog programiranja pri rjesavanju problema optimizacije prihoda u pomorskom transportu. U domenu neuralnih mreza, Hopfield-ova rekurentna neuralna mreza je koriscena u rjesavanju problema trgovackog putnika u prekookenskoj navigaciji. Osnovne razlike izmedu klasicnog i ovdje koriscenog metoda su te sto su cvorovi mreze izrazeni u sfernim koordinatama i sto su udaljenosti izmedu njih nelinearne, to jeste ortodrome. U okviru ove sekcije, vezane za neuralne mreze, koriscena je i funkcijska ekvivalentnost Takagi-Sugeno-Kang sistema fazi zakljucivanja i radijalno bazne funkcijske mreze u procjenjivanju pogodnosti pravca plovljenja. U slucaju optimizacije rute AGV-a na luckom kontejnerskom skladistu, prvo je mreza staza aproksimirana idealnom kvadratnom topologijom, pa je potom ruta AGV-a optimizirana primjenom Hopfield-ove neuralne mreze. Problem je rijesen za razlicite razmjestaje bafera duz stekova kontejnerskog bloka. Inteligentne metode ovdje prezentirane trebalo bi da nadgrade bazu znanja postojecih inteligentnih informacionih sistema u pomorstvu, posebno u domenu familijarizacije operatera sa racunarskom masinom. Pored toga, ovi inteligentni metodi trebalo bi da omoguce racunarima da samostalno donose operativne odluke umjesto covjeka, ovdje navigatora ili menadzera u luci.
LOADING LIST...
LOADING LIST...