Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Prilog razvoju modela odlucivanja u postanskom sistemu : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Prilog razvoju modela odlucivanja u postanskom sistemu : doktorska disertacija



Markovic, Zoran R. - Prvi autor
Stanojevic, Milorad J. - Drugi autori
Lazovic, Slobodan M. - Drugi autori
Jovanovic, Petar - Drugi autori
Bojovic, Nebojsa J. - Drugi autori
Vesovic, Vujadin B. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[Z. Markovic]
2005
Beograd
177 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 29.08.2005. - Bibliografija: listovi 160-164. - Rezime ; Abstract.
U ovom radu se razmatra problem odlucivanja u slozenim hijerarhijski struktuiranim postanskim sistemima. Slozenost ovih poslovnih sistema se ogleda u velikom broju organizacionih celina podeljenih po funkcionalnom i teritorijalnom principu, sa velikim brojem zaposlenih i raspolozivim resursima potrebnim za organizaciju poslovne funkcije na celoj teritoriji zemlje. Da bi ovako slozeni poslovni sistemi bili efikasni i mogli da odgovore trzisnim izazovima, menadzeri moraju donositi dobre i pravovremene odluke. Model odlucivanja dat u ovom radu treba da resi nekoliko vaznih problema i to: ko u sistemu donosi odluke, kako se odluke delegiraju, kako se odluke donose i kako se odluke realiziju? U radu je razmatrana uska povezanost organizacione strukture sa modelom odlucivanja, postavljen je problem odlucivanja u hijerarhijski uredjenim postanskim sistemima i predlozen novi model odlucivanja cija bi primena omogucila da postanski sistem bude efektniji i efikasniji. Model insistira na procedurama i analitickom pristupu svakom problemu i primeni savremenih naucnih dostignuca gde je visekriterijumska analiza neizvezna. U cilju standardizacije procedura za donosenje odluka izabrana je TOPSIS metoda za resavanje visekriterijumskih zadataka. U radu je predlozena modifikacija TOPSIS metode kako bi se eliminisali neki nedostaci uoceni prilikom resavanja realnih poslovnih problema. Modifikacija se ogleda u uvodjenju idealne i antiidealne alternative, standardnom nacinu kvantifikacije kvalitativnih atributa i njihova fazifikacija. Kao rezultat se ne dobija rang alternativa vec skup bliskih alternativa. Na kraju se razmatra mogucnost koriscenja savremenih komunikacionih i racunarskih tehnolgija kao podrska modelu odlucavanja u postanskim sistemima, a koji je primenljiv i u svim drugim slozenim hijerarhijski struktuiranim poslovnim sistemima.
LOADING LIST...
LOADING LIST...