Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Globalne i nacionalne telekomunikacije : prilog razvoju jugoslovenskog modela : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Globalne i nacionalne telekomunikacije : prilog razvoju jugoslovenskog modela : doktorska disertacija



Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. Bogojevic]
2002
Beograd
III, 183 lista : graf. prikazi ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 10.06.2002. - Bibliografija: listovi 165-169. - Summary: Global and National Telecommunications : Contribution to Yugoslav Model Development.
Telekomunikacije danas predstavljaju vrlo vazan i kompleksan sektor koji ima snazan uticaj na drustvo, ekonomiju i svakodnevni zivot gradjana. U ovom istrazivanju analiziran je razvoj telekomunikacija na globalnom nivou, nivou evropskih zemalja u razvoju i Jugoslavije. Opisan je integralni pristup istrazivanju i resavanju problema razvoja telekomunikacija. Razmatrani su i objasnjeni novi odnosi izmedju drustva, ekonomija i telekomunikacija na globalnom nivou. Analizirane su telekomunikacione tehnologije, posebno sirokopojasne korisnicke tehnologije za mreze za pristup. Evropska telekomunikaciona regulativa analizirana je kroz procese institucionih reformi, privatizacije, liberalizacije i tarifne politike. Analizirana su trzista informaciono komunikacionih tehnologija, globalno i evropsko. Analizirane su jugoslovenske telekomunikacije, saglasno evropskom trzisnom uzoru. Analizirane su karakteristike postojecih telekomunikacionih modela razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Sagledane su ekonomske, telekomunikacione trzisne, infrastrukturne i razlike telekomunikacione razvijenosti na nivou evropskih regiona i individualnih zemalja. Postojeci obrasci razvoja telekomunikacija, od strane autora modelirani su kao globalni, operatorsko-investicioni i drzavni model. Dat je autorov predlog novog trzisnog telekomunikacionog modela za zemlje u razvoju. Telekomunikacioni model razvoja je istrazen i primenjen na Jugoslaviju, istovremeno i sa aspekta tehnologija, trzista i regulative. Dat je konkretan predlog za razvoj nacionalne informacione infrastrukture. Izvrsen je izbor telekomunikacionih indikatora i uveden novi parametar telekomunikaciono informaciona penetracija kako originalna mera telekomunikacione razvijenosti. Izvrsena je kvantitativna i kvalitativna analiza koja je pokazala da je, iz skupa alternativnih modela, predlozeni jugoslovenski trzisni telekomunikacioni model razvoja najadekvatniji. Dati su efekti primene predlozenog modela.
LOADING LIST...
LOADING LIST...