Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Menadzment u funkciji razvoja modela za unapredjenje kvaliteta usluga u postanskom saobracaju : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Menadzment u funkciji razvoja modela za unapredjenje kvaliteta usluga u postanskom saobracaju : doktorska disertacija



Markovic, Dejan D. - Prvi autor
Lazovic, Slobodan M. - Drugi autori
Bojkovic, Zoran S. - Drugi autori
Bukumirovic, Milan M. - Drugi autori
Vukovic, Nahod - Drugi autori
Kovac, Jovo D. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. Markovic]
2001
Beograd
VIII, 198 listova : graf. prikazi ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 15.10.2001. - Bibliografija: listovi 192-198. - Summary.
Sirom sveta prisutna je tendencija sve strozijih zahteva korisnika usluga u pogledu kvalitetazbog toga sto su se tokom poslednjih decenija desile mnoge promene u uslugama, komunikacijama i finansijama koje su promenile tradicionalnu semu trzista. U prvi plan je izbila vestina organizacija da se odrze u poslu kroz funkciju konkurentnosti i sposobnosti da osvoje korisnike koji koriste usluge kod konkurencije. Kako konkurencija jaca, mnoge organizacije su shvatile da ne mogu da se takmice samo na osnovu cene, pa su razvile kvaliteteno opsluzivanje kao preduslov za privlacenje i zadrzavanje korisnika. Prvi korak u razumevanju i prihvatanju kvaliteta kao primarnog posla menadzmenta jeste potpuno i iskreno shvatanje novog prilaza kvalitetu. Najveci uzrok potiskivanja kvaliteta u drugi plan je pogresan stav i nerazumevanje od strane menadzmenta, pa je menadzment prva i najveca barijera za uvodjenje i unapredjenje sistema kvaliteta u postanskom saobracaju. Menadzment mora da zna da je kvalitet vise od poslovne funkcije (cesto se u nadsim firmama tretira kao pomocna funkcija). Istrazivanjem karakteristika najuspesnijih svetskih postanskih uprava utvrdjeno je da stabilne pozicije u vrhu rang liste tokom poslednjih nekoliko decenija imaju one kompanije koje poseduju, kao domonantna svojstva, razvijen sistem upravljanja organizacijom ili menadzment i visoko kompetentan rukovodeci kadar, odnosno menadzere. U tom kontekstu kvalitet usluga u postanskom saobracaju zauzima znacajno mesto. Ova disertacija mu je posvetila poosebnu paznju, time sto je u disertaciji izvrsena analiza kvaliteta usluga u postanskom saobracaju. Rezultati toga su predlog mera koje menadzeri postanskih uprava treba da preduzmu u cilju unapredjenja kvaliteta usluga u postanskom saobracaju, razvojni modeli, odgovarajuci racunski program, razvoj metodologije i odgovarajuce dokumentacije za pracenje i kontrolu kvaliteta postanskih usluga u slucajevima neizvesne potraznje u jedinicama postanske mreze.
LOADING LIST...
LOADING LIST...