Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Prilog utvrdjivanju brzine toka pri kapacitetu osnovnog odseka autoputa : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Prilog utvrdjivanju brzine toka pri kapacitetu osnovnog odseka autoputa : doktorska disertacija



Tubic, Vladan J. - Prvi autor
Vukanovic, Smiljan M. - Drugi autori
Djordjevic, Tihomir - Drugi autori
KUZOVIC, Ljubisa T. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[V. Tubic]
2000
Beograd
X, 254 lista : graf. prikazi ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 02.04.2001. - Bibliografija: listovi 250-254. - Summary.
U radu su prikazani rezultati istrazivanja brzine pri kapacitetu osnovnog odseka autoputa. Detaljnoj kritickoj analizi najpre je podvrgnut tretman brzine pri kapacitetu osnovnog odseka autoputa, kao i opsti tretman brzine autoputeva kao pokazatelja nivoa usluge u relevantnoj literaturi. Istrazivanje brzine pri kapacitetu u prakticno idealnim uslovima izvrseno je uz pomoc razvijenog simulacionog modela zasnovanog na realno bezbednom rastojanju sledjenja. Granicne vrednosti ulaznih parametara definisane su na osnovu empirijskih istrazivanja. Rezultatima istrazivanja potvrdjen je polazni stav o promenljivosti brzine pri kapacitetu od putnih i saobracajnih uslova. Dobijene vrednosti brzine pri kapacitetu su u rasponu 79/89 km/h, a srednja vrednost brzine pri kapacitetu iznosi 83 km/h. Istrazivana je i osetljivost dobijenih vrednosti brzine pri kapacitetu kako na hipoteticko poboljsanje performansi putnickih automobila, tako i na pogorsanje karakteristike uzduznog profila za smer pada. Kso osnovni postupak za utvrdjivanje brzine pri kapacitetu u realnim putnim i saobracajnim uslovima afirmisan je postupak zasnovan na novoklasicnom pristupu. Primenom razvijenog Kombinovanog simulacionog modela zasnovanom na opstim postavkama modela "ponasanja vozaca" i modela realno bezbednog rastojanja sledjenja istrazivan je granicni uticaj karakteristike vozaca na brzinu pri kapacitetu u realnim putnim i saobracajnim uslovima. Dobijeni rezultati ukazuju da maksimalno redukciono dejstvo uticaja "vikend vozaca" iskazano preko redukcionog faktora iznosi 0,90, a da je preporucena vrednost iz relevantne literature od 0,75 nerealno niska.
LOADING LIST...
LOADING LIST...