Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Gradska ulica i saobracaj - prilog definisanju kriterijuma i mera zastite zivotne sredine : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Gradska ulica i saobracaj - prilog definisanju kriterijuma i mera zastite zivotne sredine : doktorska disertacija



BAJIN, Dusko I. - Prvi autor
BOGDANOVIC, Ruzica S. - Drugi autori
Radosavljevic, Radoslav - Drugi autori
TOMIC, Milovan S. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. Bajin]
1994
Beograd
225 str. : graf. prikazi, tabele ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 28.04.1995. - Bibliografija: str. 205-225. - Apstrakt ; Summary: City street and traffic - a contribution to the definition of the criteria and measures to protect the environment.
U danasnjim gradovima saobracaj predstavlja vaznu funkciju sa svih aspekata zivota ljudi, ali i osnovni generativni element urbane forme. Odvija se na gradskim ulicama razlicitog znacaja u okviru putne mreze, izazivajuci pri tome i negativne efekte na zivotnu sredinu. Istrazivanja u ovom radu su usmerena ka jednoj sveobuhvatnoj analizi elemenata koji se posmatraju kao specifican sistem. Iznalazenje sto vise uzrocno-posledicnih veza izmedju gradske ulice i efekata saobracaja, formiraju se brojni kriterijumi i mere zastite zivotne sredine, odnosno, ambijenta gradskih ulica prethodno svrstanih u osnovne tipove. U skladu sa principima saobracajne ekologije, mlade nauke koja podrzava humani pristup u problematici zivotne sredine, i savremenih dostignuca u svetu, definisan je koncept drugacijeg kvaliteta gradske ulice. To podrazumeva primenu utvrdjenih mera u uslovima sto veceg prilagodjavanja motornog saobracaja postojecem stanju ulica predvidjenih za ravnopravnu upotrebu od strane svih korisnika. Pozeljna rekonstrukcija, narocito u stambenim ulicama, potencira oplemenjeni ambijent koji se, s pravom, moze ocekivati.
LOADING LIST...
LOADING LIST...