Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Opasnost pri voznji u zavojima izazvana vlaznoscu kolnika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Opasnost pri voznji u zavojima izazvana vlaznoscu kolnika : doktorska disertacija



GLEDEC, Mladen - Prvi autor
Sremec, Branko - Drugi autori
Bjelovucic, Drazen - Drugi autori
Monografska publ./Monography
English/engleski
[M. Gledec]
1984
Zagreb
356 listova : ilustr. ; 30 cm
Rad NIJE PRIHVACEN za odbranu. - Zivotopis: list [359]. - Umnozeno za odbranu.- Sveuciliste u Zagrebu, Studij prometa, odbranjeno . - Literatura: listovi 343-356. - Summary.
Brojna su ispitivanja pokazala da je vlazan i mokar kolnik znacajan incidentan faktor u cestovnom prometu, a na visok faktor povecanog rizika u prometu na vlaznu i mokru kolniku u nasim uvjetima, ukazao je i ovaj rad.Dva osnovna cinioca opasnosti pri voznji na mokru kolniku su prianjanje i brzinakretanja, ali su za ukupan ovaj rizik znacajni i brojni drugi cinioci. Njihovo poznavanje te poznavanje nacina njihova djelovanja, vrlo su bitni za uspjesno organiziranje preventivnih aktivnosti. U tom smislu ovaj je rad ispitivao utjecaj niza varijabli iz podrucja osnovnih faktora; vozac, vozilo, cesta i promet, na opasnost pri voznji u zavojima na vlaznu i mokru kolniku.Postignuti rezultati u prvom su redu pokazali da su za ovaj tip opasnosti indikativne neke varijable ponasanja vozac-vozilo sistema u voznji i to varijabilitet bocnog polozaja vozila na prometnoj traci te razlike u brzinama kretanja vozila u zavoju.Rezultati su nadalje pokazali da su ti indikatori ispitivane opasnosti, odnosno ova opasnost, pod znacajnim utjecajem; (parcijalnim i interaktivnim) nekih karakteristika cestovne prometnice; (radijusa zakrivljenosti zavoja, sirine kolnika, ogranicenja brzine kretanja), varijabli vozaca; (starosne dobi vozaca, specificnog vozackog iskustva), tipa vozila te karakteristika prometa; (prilazne i prolazne brzine kretanja zavojem).Postignuti rezultati upucuju na odredjene konkretne preventivne aktivnosti, o kojima se, u obliku prijedloga zakljucno govori u ovome radu.
LOADING LIST...
LOADING LIST...