Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Upravljanje uticajima urbanizacije i vidova saobracaja na kvalitet zivotne sredine : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Upravljanje uticajima urbanizacije i vidova saobracaja na kvalitet zivotne sredine : doktorska disertacija



Petrovic, Nikola S. - Prvi autor
Bojovic, Nebojsa J. - Mentor
PETROVIC, Marijana T. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Stamenkovic, Dusan S. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[N. S. Petrovic]
2018
Beograd
122 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Managing the impacts of urbanization and transport modes on the environment quality : doctoral dissertation. - Biografija: list 118. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Bibliografija: listovi 95-100. - Rezime ; Abstract.
Saobraćaj predstavlja jedan od najvećih emitenata štetnih supstanci koji utiče na kvalitet vazduha. Svaki vid saobraćaja ostvaruje različit promet putnika i robe. Istovremeno, svaki vid putničkog i teretnog saobraćaja ima diferenciran negativan uticaj na kvalitet životne sredine i kvalitet vazduha. Urbanizacija je doprinela povećanju prometa putnika i robe, a na taj način i većoj degradaciji životne sredine i vazduha.Neravnomeran privredni rast i razvoj vidova saobraćaja u Evropskoj Uniji imaju različiti negativan uticaj na kvalitet životne sredine i kvalitet vaz duha pri čemu se kao najveći emitenti polutanata izdvajaju razvijene države. Zbog toga se u Evropskoj Uniji dugi niz godina ulažu posebni napori za kreiranje i primenu strategija koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Ispitivanje validnosti Kuznetsove ekološke krive je od velike važnosti zato što može doprineti unapređenju postojećih i kreiranju novih strategija održivog saobraćaja u razvijenim i državama u tranziciji. Iako se poslednjih godina posebna pažnja posvećuje analizi Kuznetsove ekološke krive pri čemu se polazi od različitih država i regiona, kao i od različitih pokazatelja, osnovni problem koji se navodi u literaturi a odnosi se na ovu analizu predstavlja problem izbora pokazatelja kvaliteta vazduha. Radi prevazilaženja ovog problema razvijen je dvofazni model za kvantifikovanje uticaja indikatora kvaliteta vazduha u posmatranom vremenskom periodu koji predstavlja univerzalnu platformu za upravljanje različitim urbanim, saobraćajnim i ekonomskim pokazateljima i njihovim međus obnim uticajima na zagađenje vazduha. Iskorišćena je prednost veštačkih neuronskih mreža u obradi kompleksnih, veoma nelinearnih, brojnih i različitih podataka u razumnom vremenskom roku. Kao ulazne promenljive korišćeni su predstavnici grupa urbanih, ekonomskih i transportnih promenljivih dok su kao izlazne promenljive posmatrane emisije polutanata koje emituje saobraćaj. U prvoj fazi modela se određuju ekstremne vrednosti uticaja ulaznih na izlazne promenljive država Evropske Unije za vremenski period od 2000. do 2014. godine, primenom metodologije veštačkih neuronskih mreža, kako bi se izvršila selekcija ulaznih promenljivih. U drugoj fazi modela, polazeći od izabranih promenljivih se primenjuje klaster analiza država Evropske Unije radi ispitivanja zakonitosti Kuznetsove ekološke krive. Na osnovu dobijenih rezultata pokazano je da se sprega između metodologije veštačkih neuronskih mreža, klaster analize i zakonitosti Kuznetsove krive može koristiti za ispitivanje uticaja široko dostupnih urbanih, ekonomskih i transportnih indikatora na različite indikatore kvaliteta životne sredine.

Kako bi se odredili negativni uticaji urbanizacije i vidova saobraćaja na kvalitet vazduha na teritoriji grada Niša upotrebljena je razvijena metodologija veštačkih neuronskih mreža iz prve faze dvofaznog modela. Dobijeni rezultati bi se mogli iskoristiti kao smernice za kreiranje strategija održivog saobraćaja ili povećanje kvaliteta već postojećih strategija. Jedna od mogućnosti ka značajnom smanjenju emisije štetnih gasova predstavlja postepena zamena i uklanjanje vozila sa konvencionalnim gorivima iz urbane sredine. Imajući u vidu da održivi urbani saobraćaj podrazumeva veću upotrebu čistijeg javnog prevoza primenjenaje višekriterijumska analiza različitih pogonskih tehnologija kod autobusa na primeru grada Niša. Rezultati rangiranja aktuelnih alternativa pogonskih tehnologija kod autobusa, sa aspekta održivosti, mogu pomoći donosiocima odluka na globalnom i lokalnom nivou oko izbora adekvatne pogonske tehnologije kod autobusa.
LOADING LIST...
LOADING LIST...