Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Razvoj i unapredjenje metoda za samoprocenu ponasanja ucesnika u saobracaju i transportu : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Razvoj i unapredjenje metoda za samoprocenu ponasanja ucesnika u saobracaju i transportu : doktorska disertacija



Maslac, Marko J. - Prvi autor
Antic, Boris Z. - Mentor
Lipovac, Krsto P. - Thessis Adv. Member/Član komisije
JOVANOVIC, Dragan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Cicevic, Svetlana J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Pesic, Dalibor R. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. J. Maslac]
2017
Beograd
244 lista : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Development and imporovement of methods for self-assessment of the behavior of participants in traffic and transport : doctoral dissertation. - Biografija: list 240. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.03.2018. - Bibliografija: listovi 217-239. - Rezime ; Abstract.
Definisanje postojećeg stanja bezbednosti saobraćaja predstavlja jedan od osnovnih i polaznih koraka u procesu upravljanja bezbednošću saobraćaja na određenom području. Kako bi se definisalo ovo stanje neophodno je sprovesti postupak ocene nivoa bezbednosti saobraćaja, koji se postiže odgovarajućim merenjima odabranih pokazatelja. Pokazatelj koji u sebi sadrži veliki broj informacija značajnih za ovu ocenu su ponašanja učesnika u saobraćaju.

Proučavanje ponašanja učesnika u saobraćaju i transportu moguće je sprovesti metodom samoprocene. Metod samoprocene, u skladu sa opšte prihvaćenom definicijom metoda, predstavlja smišljeno i plansko postupanje radi dostizanja unapred postavljenog cilja. Cilj metoda samoprocene predstavlja dobijanje znanja o ponašanjima učesnika u saobraćaju i transportu na definisanom području. U svetu je realizovan veliki broj istraživanja sa ciljem da se utvrde određena rizična ponašanja učesnika u saobraćaju, međutim ta istraživanja su međusobno veoma udaljena, kako unutar jedne tako i između različitih kategorija učesnika u saobraćaju. Imajući to u vidu, zadatak ove doktorske disertacije je izvršiti dodatni razvoj i unapređenje metoda za samoprocenu ponašanja učesnika u saobraćaju i transportu. Predloženi metod je veoma složen jer se sastoji iz niza procedura koje je neophodno sprovesti. Čine ga šest osnovnih koraka neophodnih za dobijanje pouzdanih i kvalitetnih podataka, a svaki korak je sistematizovan i ima veliki uticaj na krajnji rezultat.

Predloženi metod samoprocene ponašanja učesnika u s aobraćaju i transportu u cilju i mplementacije i ispitavanju njegove fukcionalnosti primenjen je u tri nezavisna istraživanja. U sprovedenim istraživanjima koja su uključila pešake, vozače privatnih vozila i profesionalne vozače dobijeni su rezultati koji potvrđuju funkcionisanje ovako projektovanog metoda.

S tim u vezi, u daljim istraživanjima u bezbednosti saobraćaja predlaže se korišćenje jedinstvenog, unificiranog metoda za samoprocenu ponašanja učesnika u saobraćaju i transportu koji na jednostavan način dovodi do kvalitetnih i pouzdanih rezultata. Ovakvim pristupom dobijaju se objektivni rezultati merenja ponašanja što govori i o praktičnoj upotrebljivosti ovog alata.
LOADING LIST...
LOADING LIST...