Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Model za optimizaciju vremena obrta vozila na liniji javnog gradskog transporta putnika : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Model za optimizaciju vremena obrta vozila na liniji javnog gradskog transporta putnika : doktorska disertacija



Bajcetic, Stanko A. - Prvi autor
Tica, Slaven M. - Mentor
Davidovic, Tatjana - Thessis Adv. Member/Član komisije
Bojovic, Nebojsa Z. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. A. Bajcetic]
2017
Beograd
231, [40] listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Model for optimizing the vehicle round trip time on urban public transport line : doctoral dissertation. - Biografija: list [271]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 12.02.2018. - Bibliografija: listovi 221-230. - Rezime ; Abstract.
Dve su ključne odrednice koje ukazuju na predmet, osnovne ciljeve i pravce istraživanja koji su sprovedeni u okviru ove doktorske disertacije. Prva odrednica je sistem linijskog javnog transporta putnika kao predmet istraživanja, a druga je linija sistema, kao osnovni element strukture sistema.

Sistemski pristup u analizi i projektovanju sistema javnog gradskog transporta putnika, pretpostavlja utvrđivanje uzajamnih veza između svih procesa, potprocesa i aktivnosti koje ga karakterišu, u cilju proizvodnje kvalitetne transportne usluge.

Osnovna polazna hipoteza u doktorskoj disertaciji je da karakteristike trase linije i ostali statički elementi linije utiču na varijaciju i na ukupno vreme obrta na liniji. Takođe, imajući u vidu osnovnu polaznu hipotezu, definisane su i dodatne hipoteze, koje pretpostavljaju da je navedene uticaje moguće identifikovati i kvantifikovati, te da je moguće definisati model za optimizaciju vremena obrta kao osnovne ulazne veličine za izradu reda vožnje. U skladu sa polaznim hipotezama, u doktorskoj disertaciji izvršena je sveobuhvatna analiza elemenata trase i ostalih statičkih i dinamičkih elemenata linije od uticaja na vreme vožnje. Definisan je novi model za utvrđivanje i kvantifikaciju faktora od uticaja na vreme vožnje i metodologija za prikupljanje svih neophodnih podataka iz realnog sistema. Model višestruke regresije, koji je razvijen kao rezultat sprovedene multivarijacione statističke analize pomoću specijalizovanog SPSS softvera, primenjen je na odabranim reprezentativnim linijama realnog sistema. Rezultati primene definisanog regresionog modela pokazali su da odabrane nezavisne promenljive u značajnoj meri objašnjavaju karakteristike vremena obrta.

Takođe, imajući u vidu prethodno definisane modele i izvršene analize, u okviru disertacije definisan je novi model za optimizaciju vremena obrta vozila na liniji javnog transporta baziran na troškovima funkcionisanja linije. Na osnovu predloženog pristupa, formulisan je matematički model u formi mešovitog celobrojnog programiranja sa ciljnom funkcijom minimizacije troškova. U okviru disertacije je razvijen i algoritam koji primenjuje definisani optimizacioni model. Model je primenjen i testiran na liniji realnog sistema. Matematički proračun za dobijanje optimalnih vrednosti funkcije cilja realizovan je korišćenjem specijalizovanog softvera za matematičko programiranje CPLEX/AMPL.

Rezultati testiranja definisanog modela za optimizaciju vremena obrta vozila na liniji javnog transporta pokazuju da model uspešno odslikava funkcionisanje realnog sistema.
LOADING LIST...
LOADING LIST...