Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Model izbora rute putovanja zasnovan na predhodno [i.e. prethodno] snimljenim podacima na ulicnoj mrezi : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Model izbora rute putovanja zasnovan na predhodno [i.e. prethodno] snimljenim podacima na ulicnoj mrezi : doktorska disertacija



Nikolic, Marko K. - Prvi autor
Jovic, Jadranka J. - Mentor
Martic, Milan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
DJORIC, Vladimir D. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. K. Nikolic]
2017
Beograd
VII, 245 listova : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Route choice model based on historical data collected on street network : doctoral dissertation. - Biografija autora: list [246]. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 29.09.2017. - Bibliografija: listovi 172-186. - Rezime ; Abstract.
Modeli izbora rute putovanja u znatnoj meri utiču na rezultate procene trenutnih i prognoze budućih transportnih zahteva. Na osnovu karakteristika korisnika i ulične mreže, tokom ove faze se utvrđuje raspodela verovatnoće izbora ruta između izvornih i ciljnih tačaka putovanja. S tim u vezi, model je moguće unaprediti primenom GPS podataka, prilikom definisanja pravila po kojima korisnici donose odluke vezane za odabir rute putovanja. U skladu sa navedenim, u disertaciji se istražuje problem definisanja skupa alternativnih ruta putovanja u modelima izbora rute putovanja, primenom predložene metodologije za obradu GPS podataka.

Jedan od glavnih zadataka doktorske disertacije predstavlja izgradnja efikasne metodologije za rekonstruisanje putanja vozila i ekstrakciju saobraćajnih parametara iz velike baze GPS podataka. S tim u vezi, snimanje podataka je izvršeno na teritoriji grada Beograda korišćenjem instaliranih GPS uređaja u komercijanim vozilima. Pored toga, u radu je predložena metoda bazirana na genetskom algoritmu za prostorno poklapanje GPS zapisa sa uličnom mrežom, koja je ujedno i jedna od najpreciznijih metoda za obradu GPS podataka sa nižim frekvencama očitavanja. Takođe, predstavljen je model za filtraciju podataka baziran na skupu definisanih pravila, model za interpolaciju i ekstrakciju vrednosti srednjih prostornih brzina na pojedinačnim linkovima i model za prognozu vrednosti vremenskih karakteristika za delove ulične mreže koji nisu pokriveni dovoljnom količinom podataka.

Implementacijom ovih modela dobijene su ulazne vrednosti koje su korišćene za proveru i kalibraciju predloženog pristupa za rešavanje problema rekonstrukcije skupa alternativnih ruta. Ovaj model je baziran na modifikovanom algoritmu grananja i ograničavanja uz primenu leksikografskog pravila, u kojem su predloženi novi načini ograničavanja pretrage. Uporedne analize su pokazale da je predloženi model dostigao znatno viši nivo preciznosti i konzistentnosti od postojećih modela, i to za različite dužine putovanja. Pored toga, korišćenjem velike baze podataka definisane su karakteristike posmatrane populacije i načini ponašanja korisnika na uličnoj mreži prilikom odabira putanje.

Koncipirana metodologija je implementirana u modelu izbora rute putovanja, čiji su rezultati ukazali da se predloženim pristupom na efikasan način može dobiti oblik funkcije korisnosti. Takođe, istraživanjem je pokazano da frekvenca korišćenja pojedinačnih linkova, dobijenih na osnovu velike baze podataka, značajno doprinosi slaganju modela sa snimljenim podacima.

Sveobuhvatno, precizni modeli za obradu GPS zapisa i definisanje skupa alternativnih ruta, omogućuju implementaciju ekonomski isplative i efikasne metodologije za utvrđivanje saobraćajnog opterećenja. S tim u vezi, implementacija postojećih flota vozila opremljenih sa uređajima za navigaciju omogućuju automatizaciju procesa definisanja modela izbora rute putovanja na osnovu velike baze podataka.
LOADING LIST...
LOADING LIST...