Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Metodologija za stratesko planiranje i odlucivanje u procesu odrzavanja turbofenskih motora : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Metodologija za stratesko planiranje i odlucivanje u procesu odrzavanja turbofenskih motora : doktorska disertacija



Stojiljkovic, Branimir B. - Prvi autor
Vasov, Ljubisa S. - Mentor
Cokorilo, Olja V. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Petrovic, Nebojsa B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[B. B. Stojiljkovic]
2016
Beograd
XVIII, 183 lista : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na spor. nasl. str.: Methodology for strategic planning and decision making in the process of turbofan engine maintenance : doctoral dissertation. - Biografija autora: listovi 179-180. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 07.07.2016. - Bibliografija: listovi 159-166. - Rezime ; Abstract.
U ovoj disertaciji se istražuje mogućnost unapređenja kvaliteta odlučivanja u procesu radioničkog održavanja turbofenskih motora, strateškim planirenjem obima i sadržaja radova na unapred izabranom broju razmatranih poseta radionici.

Prikazan je osnovni koncept održavanja turbofenskih motora i obrađene su tehnike za utvrđivanje i praćenje stanja motora i trenda performansi. Pogoršanje performansi glavnih modula motora i istrošenost resursa delova sa ograničenim radnim vekom su identifikovani kao glavni uzroci skidanja motora sa aviona koji se koriste na kraćim dužinama leta.

Izložena je struktura troškova održavanja motora i izveden je analitički izraz za troškove delova sa ograničenim radnim vekom u funkciji kataloške cene delova, odluka o zameni delova na prethodnim posetama radionici i ostvarenih ciklusa rada u pojedinim kategorijama potiska. Na osnovu podataka o realizovanim skidanjima motora tipa CFM56-3, primenom višestruke linearne regresije, formiran je model za predviđanje očekivanih ciklusa rada do skidanja radi obnove performansi u funkciji planiranog načina operativne upotrebe aviona.

Napravljen je model za donošenje optimalnih odluka o zameni delova sa ograničenim radnim vekom i obimu radova nad modulima, kojima se minimiziraju budući očekivani direktni troškovi radioničkog održavanja za prethodno izabrani broj razmatranih poseta radionici i planirani način operativne upotrebe motora.
LOADING LIST...
LOADING LIST...