Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Uticaj kompleksnosti saobracaja na manevarskim povrsinama na odrzivi razvoj aerodroma : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Uticaj kompleksnosti saobracaja na manevarskim povrsinama na odrzivi razvoj aerodroma : doktorska disertacija



Krstic Simic, Tatjana Z. - Prvi autor
BABIC, Obrad J. - Mentor
Janic, Milan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Kalic, Milica Dj. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[T. Z. Krstic Simic]
2015
Beograd
XII, 134 lista : ilustr. ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Influence of airfield traffic complexity on sustainable airport development. - Biografija: list 134. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 29.05.2015. - Bibliografija: listovi 94-103. - Rezime ; Abstract.
Predmet istraživanja u ovoj doktorskoj disertaciji predstavlja uticaj načina upravljanja saobraćajem na postojećim i/ili planiranim resursima aerodroma (poletno-sletnim, rulnim stazama, putanjama za prilaz, sletanje i odlet vazduhoplova), od strane kontrole letenja, na kompleksnost saobraćaja na aerodromu, kao i ocena uticaja kompleksnosti saobraæaja na mere performansi obavljanja saobraćaja na aerodromima, kao pokazatelja održivog razvoja aerodroma. Naime, za datu (trenutnu ili planiranu) saobraćajnu potražnju i konfiguraciju manevarskih površina aerodroma, primena različitih mera upravljanja saobraćajem od strane kontrole letenja može dovesti do generisanja saobraćajnih situacija različite kompleksnosti na aerodromu, što dalje može uticati na efikasnost funkcionisanja aerodroma, a time i na održivi razvoj aerodroma.

Cilj istraživanja u disertaciji bio je da se ustanovi da li postoji i (ukoliko postoji) kakva je međusobna zavisnost između dinamičke kompleksnosti saobraćaja na aerodromu i mera neefikasnosti obavljanja saobraćaja, a u svrhu ocene održivog razvoja aerodroma. Takođe, cilj je bio i da se ustanovi da li se na osnovu promene dinamičke kompleksnosti saobraćaja na aerodromu, koja nastaje kao rezultat primene različitih načina upravljanja saobraćajem od strane kontrole letenja, promene intenziteta saobraćaja i/ili promene u aerodromskoj infrastrukturi (npr. izgradnja nove poletno-sletne i/ili rulnih staza), može oceniti i promena u efikasnosti obavljanja saobraćaja (sa aspekta odabranih mera neefikasnosti). Pored analize zavisnosti između dinamičke kompleksnosti i pojedinih mera neefikasnosti, analizirana je i međusobna zavisnost između samih mera neefikasnosti.

U disertaciji je predložena metodologija za ocenu uticaja kompleksnosti saobraćaja na manevarskim površinama aerodroma na efikasnost obavljanja saobraćaja, a u svrhu ocene održivog razvoja aerodroma. U okviru predložene metodologije su analizirani koncept i mera kompleksnosti saobraæaja na manevarskim površinama i u neposrednoj okolini aerodroma (nazvana Dinamička kompleksnost). Kompleksnost je posmatrana kao mera kvantiteta i kvaliteta međusobnih interakcija vazduhoplova na manevarskim površinama i u neposrednoj okolini aerodoma, pod određenim uslovima. Kako bi se bolje razumeli uticaji različitih ATM strateških i taktičkih mera na performanse sistema, definisano je i analizirano nekoliko mera neefikasnosti obavljanja saobraćaja, i to: vremenska neefikasnost, neefikasnost potrošnje goriva i emisije gasova i troškovna neefikasnost.

Primena predložene metodologije ilustrovana je na primeru hipotetičkog aerodroma za dve konfiguracije manevarskih površina (trenutnu i planiranu), za različite saobraćajne potražnje i taktike upravljanja saobraćajem od strane kontrole letenja. Simulacija saobraćaja u sprovedenim eksperimentima izvršena je korišæenjem simulacionog modela SIMMOD.

Uporednom analizom dobijenih rezultata utvrđeno je da, generalno posmatrano, između promena vrednosti dinarničke kompleksnosti i mera neefikasnosti, nastalih usled promene taktike upravljanja saobraćajem od strane kontrole letenja (taktičke mere) i promena u infrastrukturi (strateške mere), ne postoji jednoznačna (na način definisan u disertaciji) međusobna zavisnost.

Jedan od glavnih naučnih doprinosa ove doktorske disertacije je u uvođenju u razmatranje uticaja dinamičke kompleksnosti saobraćaja, kao potencijalnog generatora zagušenja saobraćaja na aerodromima, na održivi razvoj aerodroma, kao i u analizi međusobne zavisnosti između kompleksnosti saobraćajne situacije na aerodromu i analiziranih pokazatelja efikasnosti aerodroma.

Istraživanje predstavljeno u ovoj disertaciji, kao i eventualna buduća istraživanja u ovoj oblasti mogu predstavljati polaznu osnovu za razvoj alata za podršku u odlučivanju, kako kontrolorima letenja tako i planerima i projektantima aerodroma, koji bi lm omogućio procenu uticaja primene određenih taktičkih i/ili strateških mera na kompleksnost saobraćaja i efikasnost funkcionisanja aerodroma, a u svrhu ocene održivog razvoja aerodroma.
LOADING LIST...
LOADING LIST...