Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Optimizacija mreze linija i reda letenja avioprevozioca : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Optimizacija mreze linija i reda letenja avioprevozioca : doktorska disertacija



Babic, Danica D. - Prvi autor
Kalic, Milica Dj. - Mentor
Begovic, Boris - Thessis Adv. Member/Član komisije
Levajkovic, Tijana B. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Netjasov, Fedja T. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. D. Babic]
2015
Beograd
III, 158 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + 1 elektronski opticki disk (CD-ROM)
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Network structure and airline scheduling optimization. - Biografija autora: list 158. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 23.04.2015. - Bibliografija: listovi 136-141. - Rezime ; Summary.
U ovoj doktorskoj disertaciji razvijen je optimizacioni model izbora mreže linija i reda letenja avioprevozioca u uslovima liberalizovanog tržišta. Mreža linija je ključni deo poslovne strategije avioprevozioca i izabrana struktura mreže linija neće imati samo uticaja na troškove avioprevozioca, već može stvoriti i određene prednosti kada su prihodi u pitanju. Problemi koji se postavljaju pred avioprevozioca su: a) na koji način opsluživati izabrana tržišta, b) koji kvalitet usluge pružiti korisnicima, c) koji su efekti izabrane ponude na prihod i troškove avioprevozioca i d) kakav je uticaj konkurencije na izbor mreže linija avioprevozioca. Optimizacija mreže linija u liberalizovanim uslovima zahteva pronalaženje odgovarajućeg balansa između opsluživanja različitih segmenata tržišta, sa jedne strane, i ispunjavanja ekonomskih interesa avioprevozioca, sa druge strane.

Predloženi optimizacioni model izbora mreže linija avioprevozioca, sastavljen je od tri podmodela kojima se za različite konfiguracije mreže linija (od-tačke-do-tačke (PP), hub-and-spoke (HS) i kombinovano) definišu cene usluga i frekvencije letenja koje maksimiziraju profit avioprevozioca. Pretpostavka je da na tržištu postoji duopol avioprevozilaca, a razvijeni model oduhvata najvažnije elemente koji karakterišu tržište nakon deregulacije: avioprevozioci međusobno konkurišu u ceni i frekvenciji letenja, a putnika karakteriše lojalnost prema jednom ili drugom avioprevoziocu, osetljivost na cenu i kvalitet usluge. Predloženi model, kao sredstvo za evaluaciju različitih konfiguracije mreže linija, avioprevoziocu može dati određene smernice i pokazatelje pod kojim uslovima je jedna struktura mreže bolja, a pod kojim druga.

Rezultati dobijeni modelom ukazuju na to da će prelaskom sa PP na HS mrežu linija, avioprevozilac ponuditi veću frekvenciju letenja i veći broj sedišta putnicima na ruti, ali po većim cenama. Takođe je pokazano da je HS mreža linija bolji izbor za avioprevozioce u slučaju kada su varijabilni troškovi niski, a fiksni visoki, kada su dužine ruta kratke i srednje i kada je tražnja velika. Avioprevozioci bi trebalo da izaberu PP mrežu linija kada su varijabilni i fiksni troškovi niski, kada su rute kratke i kada je tražnja mala.
LOADING LIST...
LOADING LIST...