Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Modeliranje performansi integrisanih city logistickih sistema : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Modeliranje performansi integrisanih city logistickih sistema : doktorska disertacija



Tadic, Snezana R. - Prvi autor
Vidovic, Milorad B. - Mentor
Zecevic, Slobodan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Brnjac, Nikolina - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[S. R. Tadic]
2014
Beograd
XVII, 395 listova : graf. prikazi, tabele ; 30 cm + CD-ROM
Na vrhu nasl. str.: Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet. - Na spor. nasl. str.: Integrated city logistics solutions performance modelling. - Biografija autora: list 394-395. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 05.12.2014. - Bibliografija: listovi 331-390. - Rezime ; Abstract.
Grad je mesto najveće koncentracije ljudi, privrednih i društvenih delatnosti, a logistika je izuzetno važna za njegovo funkcionisanje. Isporuka robe je preduslov urbanog života, a od efikasnosti logističkog sistema zavise poslovne aktivnosti kojima se ostvaruje bogatstvo i razvoj gradskih sredina. Ipak, logističke aktivnosti nisu poželjne u gradu. Realizacija robnih tokova ima negativne efekte na životno okruženje, bezbednost saobraćaja i narušava kvalitet života. Sa rastom populacije i ekonomskim razvojem urbanih sredina, rastu i problemi realizacije logističkih tokova. U cilju smanjenja negativnih uticaji i veće efikasnosti logističkog sistema, definišu se različite mere, inicijative i koncepcije city logistike. Rešavanje problema složenog sistem logistike grada zahteva obimna istraživanja, sveobuhvatnu analizu i integrisano planiranje. Cilj istraživanja je utvrđivanje parametara, performansi city logistike. Međutim, skup performansi i način utvrđivanja nisu standardizovani, a permanentno praćenje dela parametara predstavlja izuzetak prisutan samo u nekim gradovima. Usled nedostatka performansi, urbane vlasti i planeri nemaju kompletnu sliku logistike, a bez poznavanja postojećeg stanja nije moguće ni traženje efikasnog rešenja.

Prilikom definisanja i izbora koncepcije city logistike neophodno je razmotriti karakteristike grada i ciljeve svih interesnih grupa. Gradovi se razlikuju po demografskim, geografskim, privrednim, ekonomskim, sociološkim, kulturološkim i istorijskim karakteristikama, pa inicijative i koncepcije city logistike nemaju iste efekte, a u nekim gradovima nisu ni primenjive. Osnovni problemi nisu uvek dobro definisani, a povezanost sa predloženim merama i karakteristikama grada nekad ne postoji, iako je to cilj. Sa druge strane, svi učesnici city logistike žele atraktivan grad po svim kriterijumima, ali su pojedinačni ciljevi najčešće u konfliktu. Opisani problem se rešava definisanjem velikog broja kriterijuma koji će u obzir uzeti sve zahteve i interese zainteresovanih strana i velikog broja faktora koji odražavaju karakteristike grada. U tom smislu, ovo je problem višekriterijumskog odlučivanja. U radu su prikazane metode poređenja koncepcijskih rešenja city logistike prema zahtevima različitih interesnih grupa, a u skladu sa specifičnim atributima urbane sredine. S obzirom da su težine kriterijuma i vrednosti alternativa nejasne i neprecizne, primenjena su fazi proširenja konvencionalnih metoda višekriterijumske analize. Opisani pristupi daju podršku donosiocima odluke za izbor koncepcije city logistike, a primenjivi za bilo koji grad koji se suočava sa problemima logistike, uz uvažavanje njegovih specifičnih karakteristika i zahteva. Primenljivost pristupa je dokazana na primeru izbora koncepcije city logistike za grad Beograd i njegovu centralnu poslovnu zonu.

Koncepcije kooperacija i konsolidacije tokova preko logističkog centra najbliže su suštini city logistike. Analizom različitih rešenja identifikovani su brojni efekti (poboljšanje efikasnosti transportnih aktivnosti, smanjenje broja vozilo-kilometara, saobraćajnog zagušenja, potrošnje goriva i ostalih negativni uticaji na okruženje). Međutim, i pored brojnih prednosti, retki su urbani konsolidacioni centri koji su zaživeli u praksi. Uglavnom su, usled rasta troškova, postali finansijski neodrživi i prestali sa radom, iako su pozitivni efekti po okruženje bili značajni. Ovo znači da koncept konsolidacije preko logističkog centra mora da doprinosi smanjenju troškova i rastu profita kako bi bio održiv.

U radu je definisan simulacioni model koji opisuje koncept konsolidacije tokova preko logističkog centra, terminala. Cilj modela je da se modeliranjem performansi koje opisuju sistem city logistike analiziraju različite strategije konsolidovane isporuke. Kombinovanjem ulaznih performansi sistema definisane su različite strategije konsolidacije, koje opisuje niz izlaznih performansi. Originalno definisan skup performansi omogućio je višedimenziono sagledavanje klase rešenja city logistike. Red veličina kvantifikovanih efekata, pre svega bitnih poslovnih performansi, potvrđuje značaj i primenljivost modela u procesu odlučivanja o ulasku u kooperaciju i sistem konsolidovane isporuke. Razvijeni model daje izuzetno širok prostor za istraživanje sistema city logistike, a u zavisnosti od konkretnih potreba i ulaznih veličina, u skoro neiscrpnom broju mogućih varijacija. Originalno definisana performansa efikasnosti sistema city logistike, lutajuće vozilo, ima izuzetnu dinamičku dimenziju i možda će podstaći razvoj novih, vizionarskih rešenja logistike.
LOADING LIST...
LOADING LIST...