Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Istrazivanje i modeliranje emisija vozila u funkciji modeliranja saobracajnih tokova na ulicnoj mrezi : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Istrazivanje i modeliranje emisija vozila u funkciji modeliranja saobracajnih tokova na ulicnoj mrezi : doktorska disertacija



DJORIC, Vladimir D. - Prvi autor
Jovic, Jadranka J. - Mentor
Vukanovic, Smiljan M. - Thessis Adv. Member/Član komisije
Filipovic, Dejan - Thessis Adv. Member/Član komisije
Djordjevic, Dragana - Thessis Adv. Member/Član komisije
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[V. D. Djoric]
2013
Beograd
VII, 240 listova : ilustr. ; 30 cm + CD-ROM
Na spor. nasl. str.: Vehicle emission survey and modeling in the context of street network traffic flow modeling. - Biografija autora: list 240. - Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 15.10.2013. - Bibliografija: listovi 182-193. - Rezime ; Abstract: Vehicle emission survey and modeling in the context of street network traffic flow modeling.
Upotreba transportnih modela za procene emisija predstavlјa važan deo procesa održivog planiranja saobraćaja većih urbanih područja. Procena uticaja saobraćajnih rešenja na životnu sredinu je jedna od tri osnovne komponente održivosti. Prethodna praksa u proceni emisija saobraćajnog toka u Srbiji podrazumevala je upotrebu emisionih modela razvijenih za druga područja (gradove ili države) što omogućava samo relativno poređenje varijanti rešenja. Razvijeni metodološki pristup prikuplјanja i modeliranja je dobra osnova za formiranje modela specifičnog za lokalne uslove koji bi omogućio i apsolutnu kvantifikaciju emisije.

Formiranjem konceptualnog modela odnosno metodologije formiranja modela, koji kao ulaz koristi samo podatke o načinu vožnje u svakoj sekundi, za konkretan slučaj matematički je opisana veza emisionog sa mikro simulacionim transportnim modelom. Za primenu u makro i mezoskopskim modelima potrebno je generisati emisione faktore na nivou prosečnih brzina. Baza podataka na nivou svake sekunde je dobra osnova za generisanje emisionih faktora jer omogućava simuliranje bilo kog ciklusa vožnje. A generisanje emisionih faktora je zasnovano na ciklusima vožnje koji predstavlјaju karakteristično ponašanje vozača u određenim saobraćajnim okolnostima.

Upotreba podataka o emisijama vozila na nivou sekunde je bila ograničena na istraživačku zajednicu zbog visoke cene uređaja za merenje. Formiranjem merne instalacije u ovoj disertaciji potvrđena je mogućnost formiranja ekonomične merne metodologije koja će omogućiti formiranje baze podataka o emisijama vozila u realnim uslovima u saobraćajnom toku kao osnova za precizno određivanje emisija vozila u saobraćajnom toku u urbanim područjima. Na taj način se omogućava pristup podacima širem krugu zainteresovanih strana i brži napredak u oblasti istraživanja.

Pri formiranju merne instalacije, osnovni problem je bio rešavanje problema kvantifikovanja ukupne količine zagađujućih materija. Problem se svodi na mogućnost transformisanja jedinica u kojima se uobičajeno meri emisija (ppm ili mg/m3) u apsolutnu količinu emitovanog gasa (mg/s). Problem je uspešno rešen upotrebom Pitove cevi za merenje brzine gasa koja predstavlјa sastavni deo merne instalacije.

Rad je u osnovi multi-disciplinaran. Ističe se ideja upotrebe teorije kontrole sistema u obradi baze podataka o emisijama. Na taj način se daje značajan prilog širenju mogućnosti u obradi prikuplјenih podataka za formiranje modela i mogućnostima budućih istraživanja koja se tiču varijabilnosti i pouzdanosti podataka.
LOADING LIST...
LOADING LIST...